Dokonca ani ten, kto je vegán si nemusí odopierať pochúťku, akú tieto gule rozhodne sú. Je to tiež vhodný darček pre naše mamičky ku Dňu matiek, ale aj pre iné slávnostné príležitosti. Pokiaľ teda samozrejme nejaké zostanú.
Ingrediencie:
Na vrchný marcipán:
- 150 g lúpaných mandlí
- 3 polievkové lyžice agávového nektáru
- 10 kvapiek mandľového extraktu
- Štipka morskej soli
Na pistáciový marcipán:
- 50 g lúpaných mandlí
- 100 g vylúpaných pistácií
- 3 lyžice agávového nektáru
- 1/2 lyžičky čerstvo nastrúhanej citrónovej kôry
- Štipka morskej soli
Na čokoládový nugát:
- 150 g lieskových orechov
- 25 g zmäknutého raw kakaového masla
- 5 lyžíc agávového nektáru
- 2 lyžice kakaového prášku
- Štipka morskej soli
Na čokoládovú polevu
- 400 g horkej čokolády (ideálne s obsahom 50 až 65 % kakaovej sušiny)
- 40 g raw kakaového masla
Postup:
- Začneme tým, že si zahrejeme rúru na 175 stupňov, lieskové orechy rozložíme v jednej vrstve na plech na pečenie a dáme opiecť do predhriatej rúry na 15 minút.
- Medzitým dáme do nádoby kuchynského robota lúpané mandle a na najvyššiu rýchlosť mixujeme po dobu cca 3 až 5 minút.
- Začne sa uvoľňovať olej, takže môžeme pridať ostatné suroviny na vrchný marcipán.
- Znovu zapneme na maximálnu rýchlosť zhruba na 30–45 sekúnd, aby sa suroviny spojili.
- Potom vyklopíme na pracovnú plochu a miesime rukami tak 2–3 minúty, až sa utvorí hladká hmota, ktorú vytvarujeme do gule a odložíme nabok.
Pistáciový marcipán:
- Podobne ako predtým vhodíme mandle aj pistácie do kuchynského robota a 3 až 5 minút mixujeme.
- Akonáhle sa dá z rozmixovanej hmoty utvoriť gulička, môžeme pridať zvyšok surovín a nechať ďalších 30 sekúnd mixovať.
- Opäť vyklopíme na plochu a miesime tak dlho, pokiaľ nie je marcipán krásne hladký.
- Vytvarujeme do gule a tiež odložíme nabok.
Čokoládový nugát:
- Lieskové orechy vyberieme z rúry, necháme chvíľku oddýchnuť, nasypeme ich nádoby do kuchynského robota, pridáme rozpustené kakaové maslo a mixujeme po dobu 3 – 5 minút.
- Pridáme zvyšok surovín a opäť rozmixujeme cca 30 sekúnd, až sa všetko spojí.
- Vyklopíme na pracovnú plochu a miesime asi 3 minúty, až je hmota pekne hladká a drží pohromade.
Príprava gulí:
- Odtrhneme kúsok pistáciového marcipánu a vytvarujeme do gule.
- Potom odoberieme o niečo väčší kus čokoládového nugátu, dlaňami tvarujeme do gule a potom sploštíme, aby ho bolo možné omotať okolo pistáciovej guličky.
- Nakoniec rozdelíme vrchný marcipán na rovnako veľké kúsky, pokiaľ možno podľa počtu pripravených guličiek a vytvoríme opäť guľu.
- Prsty jej vytvarujeme do placky, vložíme do nej utvorenú guľu a zabalíme, aby sa dala vytvarovať gule.
Poleva:
- Horkú čokoládu rozpustíme spolu s kakaovým maslom a potom pomocou napichovátka, špajle alebo špáradla napichneme jednu guľu a ponoríme do čokolády.
- Necháme odkvapkať prebytočnú polevu a opatrne položíme na plech s papierom na pečenie, na podložku na pečenie, prípadne na kuchynskú mriežku, pod ktorou si dáme napríklad tácku, aby do nej odkvapkávala poleva.
- Takto spracujeme postupne všetky gule a dáme na niekoľko hodín zatuhnúť do chladničky.
- Keď uložíme guličky do vzduchotesnej nádoby, vydrží nám až 8 týždňov.