Existuje niečo lepšie, než si pripraviť svoju obľúbenú pochúťku doma? Každá pizza je niečím jedinečná, a pokiaľ patríte medzi vegánov, potom vás tento recept určite zaujme.
Ingrediencie:
- 3/4 hrnčeka teplej vody
- 2 1/4 lyžičky aktívneho sušeného droždia
- 1 lyžička organického cukru
- 2 polievkové lyžice olivového oleja
- 2 hrnčeky polohrubej múky
Na dohotovenie:
- 2 lyžice olivového oleja
- 2 lyžice rozpusteného vegánskeho masla
Postup:
- V malej miske zmiešame teplú vodu, droždie a cukor. Necháme 10 minút aktivovať, aby sa utvorila pena.
- Vmiešame olej, soľ, 1/2 hrnčeka múky a rúk alebo pomocou stojanového mixéra miesime, kým sa neutvoria gule. Cesto bude lepkavé, ale nesmie byť veľa.
- Keď bude lepiť naozaj veľa, pridáme 1 – 2 lyžice múky a opäť miesime, kým sa všetko nespojí. Takto pokračujeme zhruba 5 minút.
- Potom vymastíme čistú misku olejom, vložíme do nej guľôčku cesta, zakryjeme čistou utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť 1 hodinu.
- Vykysnuté cesto stlačíme, vyberieme z misky a ešte niekoľkokrát na pracovnej ploche prehniteme.
- Cesto rozvaľkáme na pomúčenej ploche na okrúhlu placku o veľkosti 30 cm a prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie.
- Povrch potrieme olivovým olejom, prepichneme na niekoľkých miestach vidličkou a necháme pár minút odpočívať.
- Medzitým si predhrejeme rúru na 220 stupňov. Vložíme cesto a predpečieme si ho zhruba 5 – 7 minút, aby len ľahko zozlatol povrch.
- Vyberieme z rúry, potrieme rozpusteným vegánskym maslom a potom hneď ozdobíme podľa ľubovôle.
- Vrátime späť do rúry a necháme piecť ďalších 10 – 15 minút, až kým nebude mať pizza zlatisto hnedú kôrku.