Vegánske rezy z mrkvy s polevou z kešu orieškov

Vegánske rezy z mrkvy s polevou z kešu orieškov

Zdravá vegánska verzia klasickej mrkvovej torty s polevou z kešu orechov poteší chuťové bunky nielen vegánov. Obsahuje málo cukru, zdravú celozrnnú špaldovú múku a skvelú textúru jej dodávajú hrozienka a vlašské orechy. To jednoducho musíte ochutnať!

Čo budete potrebovať

  • 125 ml rastlinného mlieka
  • 75 ml oleja
  • 125 g trstinového cukru
  • kôra z 1 pomaranča
  • šťava z polovice pomaranča
  • 200 g špaldovej celozrnnej múky
  • 1 lyžička prášku do pečiva
  • ½ lyžičky jedlej sódy
  • ¼ lyžičky soli
  • 1 lyžička mletej škorice
  • ½ lyžičky mletého zázvoru
  • ¼ lyžičky strúhaného muškátového orieška
  • 125 g mrkvy, olúpané a nastrúhané
  • 50 g vlašských orechov, nahrubo nasekaných
  • 50 g hrozienok

Na polevu:

  • 150 g kešu orieškov (namočených na aspoň 4 hodiny, ale najlepšie cez noc)
  • 100 ml kešu mlieka (alebo mandľového mlieka)
  • 4 vykôstkované datle (alebo 1-2 lyžice javorového sirupu)
  • štipka morskej soli
  • ¼ lyžičky mletej škorice
  • šťava z ½ pomaranča
  • 4-6 polovičiek vlašských orechov, nasekaných (voliteľne)

Postup

  • Kešu orechy dajte do misky a zalejte čerstvou vodou.
  • Misu zakryte a nechajte aspoň štyri hodiny, najlepšie však cez noc, lúhovať.
  • Predhrejte rúru na 180℃.
  • Vo veľkej mise prešľahajte mlieko, olej a cukor.
  • Pomaranč olúpte, kôru postrúhajte a pridajte ju k mliečnej zmesi spolu so šťavou z polovice pomaranča.
  • Preosejte suché ingrediencie a vmiešajte ich do zmesi mlieka a cukru.
  • Najlepšie je miešať cesto čo najmenej, inak bude tuhé.
  • Jemne vmiešajte nastrúhanú mrkvu, vlašské orechy a hrozienka.
  • Cesto vložte do 20 cm formy vyloženej papierom na pečenie a pečte v strede rúry po dobu tridsiatich minút.
  • Buchta je hotová, keď špajle zapichnutá do stredu vyjde čistá.
  • Nechajte vo forme pätnásť minút vychladnúť a potom vyklopte na mriežku vyloženú utierkou.
  • Nechajte úplne vychladnúť.
  • Pripravte si polevu.
  • Sceďte a prepláchnite kešu orieškami cez sito.
  • Vložte ich do mixéra spolu so zvyšnými prísadami na polevu.
  • Mixujte, kým nebude poleva mať hladkú krémovú konzistenciu.
  • Vychladnutú buchtu preklopte na doštičku tak, aby vrch buchty smeroval nahor.
  • Navrch rozotrite kešu polevu.
  • Pokiaľ chcete, nasypte navrch nasekané vlašské orechy.
  • Nakrájajte na dvanásť kusov a podávajte.
Rezy s mrkvou a polevou z kešu orieškov na tanieri.
www.tinandthyme.uk

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.