Zdravá vegánska verzia klasickej mrkvovej torty s polevou z kešu orechov poteší chuťové bunky nielen vegánov. Obsahuje málo cukru, zdravú celozrnnú špaldovú múku a skvelú textúru jej dodávajú hrozienka a vlašské orechy. To jednoducho musíte ochutnať!
Čo budete potrebovať
- 125 ml rastlinného mlieka
- 75 ml oleja
- 125 g trstinového cukru
- kôra z 1 pomaranča
- šťava z polovice pomaranča
- 200 g špaldovej celozrnnej múky
- 1 lyžička prášku do pečiva
- ½ lyžičky jedlej sódy
- ¼ lyžičky soli
- 1 lyžička mletej škorice
- ½ lyžičky mletého zázvoru
- ¼ lyžičky strúhaného muškátového orieška
- 125 g mrkvy, olúpané a nastrúhané
- 50 g vlašských orechov, nahrubo nasekaných
- 50 g hrozienok
Na polevu:
- 150 g kešu orieškov (namočených na aspoň 4 hodiny, ale najlepšie cez noc)
- 100 ml kešu mlieka (alebo mandľového mlieka)
- 4 vykôstkované datle (alebo 1-2 lyžice javorového sirupu)
- štipka morskej soli
- ¼ lyžičky mletej škorice
- šťava z ½ pomaranča
- 4-6 polovičiek vlašských orechov, nasekaných (voliteľne)
Postup
- Kešu orechy dajte do misky a zalejte čerstvou vodou.
- Misu zakryte a nechajte aspoň štyri hodiny, najlepšie však cez noc, lúhovať.
- Predhrejte rúru na 180℃.
- Vo veľkej mise prešľahajte mlieko, olej a cukor.
- Pomaranč olúpte, kôru postrúhajte a pridajte ju k mliečnej zmesi spolu so šťavou z polovice pomaranča.
- Preosejte suché ingrediencie a vmiešajte ich do zmesi mlieka a cukru.
- Najlepšie je miešať cesto čo najmenej, inak bude tuhé.
- Jemne vmiešajte nastrúhanú mrkvu, vlašské orechy a hrozienka.
- Cesto vložte do 20 cm formy vyloženej papierom na pečenie a pečte v strede rúry po dobu tridsiatich minút.
- Buchta je hotová, keď špajle zapichnutá do stredu vyjde čistá.
- Nechajte vo forme pätnásť minút vychladnúť a potom vyklopte na mriežku vyloženú utierkou.
- Nechajte úplne vychladnúť.
- Pripravte si polevu.
- Sceďte a prepláchnite kešu orieškami cez sito.
- Vložte ich do mixéra spolu so zvyšnými prísadami na polevu.
- Mixujte, kým nebude poleva mať hladkú krémovú konzistenciu.
- Vychladnutú buchtu preklopte na doštičku tak, aby vrch buchty smeroval nahor.
- Navrch rozotrite kešu polevu.
- Pokiaľ chcete, nasypte navrch nasekané vlašské orechy.
- Nakrájajte na dvanásť kusov a podávajte.