Slávny recept na vegánske škoricové slimáky, ktoré úspešne obstoja proti akejkoľvek neveganskej verzii. Servírujte škoricové rolky ako jednoduchý múčnik pri každej príležitosti.
Čo budeme potrebovať
Na kvások
- 125 ml teplej vody
- 5 g cukru
- 8 g rýchlo kypriaceho instantného droždia
Na cesto
- 430 g hladkej múky
- 70 g kokosového masla
- 125 ml nesladeného mandľového mlieka
- 75 g trstinového cukru
- Lyžička soli
Na náplň
- 110 g trstinového cukru
- 10 g škorice
- 50 g vegánskeho masla (rozpusteného)
Na polevu
- 40 g trstinového cukru
- Kokosovú smotanu
Postup
- Pre kvások si do malej misky pridáme teplú vodu
- Vmiešame cukor, kým sa takmer nerozpustí
- Teraz vmiešame droždie, kým sa nerozpustí
- Zmes necháme bokom 6 až 7 minút, aby vzišiel kvások
- Na cesto si do veľkej misy pridáme múku
- Rozpustíme vegánske maslo a vmiešame mandľové mlieko, cukor a soľ
- Zmes by mala byť vlažná – ak je teplejšia, necháme ju minútu vychladnúť
- Vmiešame kvások a miešame, kým sa nespoja
- Mokré ingrediencie vmiešame do múky a premiešame
- Cesto začneme zapracovávať, kým nezapracujeme všetku múku
- Cesto vyklopíme na pomúčenú plochu a miesime ďalšie 3 až 4 minúty, kým neprestane byť lepivé
- Z cesta vytvarujeme guľu a vložíme ju do misy, ktorú prikryjeme utierkou a umiestnime ju na teplé miesto, aby cesto vykyslo.
- Medzitým si pripravíme náplň zo škoricového cukru
- V malej miske zmiešame cukor a škoricu a dáme bokom
- Pripravíme si náplň av malom hrnci si rozpustíme maslo
- V rozpustenom masle, premiešame hnedý cukor, kým sa nespoja
- Keď je, cesto vykysnuté vyvaľkáme ho do veľkého obdĺžnika
- Cukrárskym štetcom na cesto rozotrieme rozpustené maslo so škoricou a posypeme ho cukrom
- Cesto zrolujeme čo najpevnejšie a nakrájame ho na 10-12 roliek
- Škoricové rolky vložíme do pripraveného pekáča, niekoľko centimetrov od seba
- Pekáč zakryjeme plastovou fóliou a necháme 45 minút kysnúť.
- Medzitým si pripravíme vegánsku polevu, kedy vyšľaháme kokosovú smotanu s cukrom do hustej zmesi
- Do predhriatej rúry na 180 stupňov vložíme plech so škoricovými rolkami a pečieme 20-25 minút
- Potom ich vyberieme z rúry a necháme škoricové slimáky asi na 10 minút vychladnúť
- Rolky potrieme kokosovou polevou
- Ihneď podávame