Tieto vegánske špízy z tofu, marinovanom v luxusnej marináde, si zamilujú aj mäsožravce! Či už ich pripravíte v rúre, na panvici alebo na grile, budú vždy vynikajúce.
Ingrediencie
- 1 blok (300 g) tofu, pevný alebo extra pevný
- 2 polievkové lyžice extra panenského olivového oleja
- 1 polievková lyžica citrónovej šťavy
- 1 polievková lyžica sušeného oregana
- 2 strúčiky cesnaku, prelisované
- 1 lyžička soli
- ½ lyžičky mletého čierneho korenia
- ½ lyžičky papriky
- 2 polievkové lyžice lahôdkového droždia
Postup
- Tofu zabalené v čistej utierke stlačte, aby ste odstránili prebytočnú tekutinu.
- Nakrájajte ho na kocky.
- Na marinádu zmiešajte olivový olej, citrónovú šťavu, oregano, pretlačený cesnak, soľ, korenie a papriku.
- Zmiešajte kocky tofu s marinádou.
- Nechajte marinovať 1 hodinu alebo dlhšie, aby tofu nasalo chuť marinády.
- Prípadne počas marinovania raz alebo dvakrát premiešajte.
- Po marinovaní vmiešajte lahôdkové droždie.
- Napichnite kocky tofu na špajle a souvlaki pripravte preferovanou metódou.
- Grilovanie: Špízy položte na ľahko vymastený rozpálený BBQ gril a opekajte 5–10 minút. Každú 1-2 minúty otáčajte, aby sa všetky strany opekali rovnomerne.
- Pečenie v rúre: Špízy položte na plech a pečte 15 minút pri 200 °C s ventilátorom. Nemusíte ich otáčať.
- Pokiaľ používate funkciu grilovania alebo kombinované nastavenie, potom souvlaki každých pár minút otočte, aby ste zaistili rovnomerné prepečenie.
- Vyprážanie na panvici: Predhrejte ľahko vymastenú panvicu alebo grilovaciu panvicu na stredne vysokú až vysokú teplotu. Špízy opekajte asi 5 – 8 minút. Pre rovnomerné opečenie ich pravidelne otáčajte. Snažte sa neprevariť, aby ste zachovali chuť oregana a cesnaku.
- Podávajte s extra vylisovanou citrónovou šťavou a lahodnou vegánskou omáčkou Tzatziki, ktorú si jednoducho pripravíte zmiešaním 1 nastrúhanej vylisovanej uhorky, 2 šálky gréckeho vegánskeho jogurtu, 3 prelisovanými strúčikmi cesnaku, 1 ČL 1 soli a korenia podľa chuti.
- Užite si to!