Naučte sa s naším jednoduchým návodom pripraviť domáce vegánske halušky zo zemiakov a tekvice, na ktoré potrebujete iba 4 ingrediencie. Je vhodný pre dospelých aj deti, ktoré môžete zapojiť do procesu prípravy nokov. Určite si to užijú!
Čo budete potrebovať
Na tekvicové halušky:
- 1 a 1/2 šálky hladkej múky
- 1 veľký zemiakov, olúpaný a nakrájaný na veľké kúsky
- 1 šálka tekvicového pyré
- 1 lyžička soli
- 1/8 lyžičky mletého muškátového orieška (voliteľne)
Na maslovú omáčku:
- 4 lyžice vegánskeho masla
- 20 čerstvých lístkov šalvie, nasekaných nadrobno
- 4 strúčiky cesnaku, jemne nasekané
Na servírovanie:
- čierne korenie
- vegánsky parmezán
Postup
- Vložte zemiaky do hrnca, zalejte ich vodou a priveďte do varu.
- Znížte plameň na mierny a varte, kým nepôjdu jednoducho prepichnúť vidličkou, asi 20–30 minút.
- Sceďte (nezabudnite si ponechať asi 1/4 šálky škrobovej vody) a nechajte vychladnúť na izbovú teplotu.
- Rozšťouchejte zemiaky, aby boli jemné a hladké.
- Odmerajte si 3/4 šálky rozšťouchaných zemiakov a zvyšok si schovajte na iné použitie.
- Šťuchané zemiaky položte na čistú pracovnú plochu.
- Preosejte k nim múku a pridajte tekvicové pyré a soľ.
- Všetko premiešajte pomúčenými rukami, kým nevznikne hladké cesto, a keď je cesto príliš mokré, pridajte ďalšiu lyžicu múky alebo, ak je cesto príliš suché, pridajte po 1 lyžici odloženej škrobovej vody.
- Cesto by malo byť mäkké a mierne lepivé.
- Akonáhle je cesto hladké, hneťte ho 30 sekúnd až minútu alebo pokiaľ nebude mäkké, dávajte pozor, aby ste cesto neprepracovali.
- Z cesta vytvarujte zhruba 2,5 cm vysoký obdĺžnik a nakrájajte ho vodorovne na plátky.
- Každý z týchto plátkov zrolujte do povrazu s priemerom asi centimeter a potom tieto povrazy nakrájajte na halušky.
- Halušky môžete buď variť tak, ako sú, alebo na nich môžete obtlačiť vidličku.
- Halušky položte v jednej vrstve na doštičku a zľahka ich poprášte múkou.
- Priveďte do varu osolenú vodu vo veľkom hrnci.
- Pripravte si omáčku.
- Dajte panvicu na stredný plameň a pridajte vegánske maslo.
- Akonáhle sa vegánske maslo rozpustí, nechajte ho variť na panvici asi 3-4 minúty.
- Pridajte šalviu a cesnak a varte 2-3 minúty.
- Odstráňte zo sporáka.
- Keď sa voda varí, pridajte halušky a zamiešajte, aby sa neprichytili. V
- arte, kým nevyplávajú na hladinu vody, a potom ich nechajte ďalších 30 sekúnd sedieť.
- Pomocou dierovanej lyžice halušky vyberte a preložte ich do panvice k maslu.
- Dajte panvicu späť na stredný plameň a halušky pár minút opekajte v maslovej omáčke.
- Podávajte posypané vegánskym parmezánom a troškou čierneho korenia.