Vegánsky gyros

Vegánsky gyros

Ak ste ešte nevyskúšali tento pravý, tradičný grécky pokrm z bravčového alebo kuracieho mäsa, ktorý sa obvykle podáva zabalený v mäkkej a nadýchanej pite s paradajkami, cibuľou, tzatziki omáčkou a niekedy aj so zemiakovými hranolkami, tak tento recept je jeho presnou kópiou, bez živočíšnych surovín . Je oveľa zdravšia a ľahšia na trávená ako jeho klasická verzia!

Čo budeme potrebovať

Na náplň

  1. 2 lyžice olivového oleja
  2. Stredná červená cibuľa (nakrájaná na plátky)
  3. Lyžica cesnaku (prelisovaného)
  4. ¼ lyžičky rasce
  5. ¼ lyžičky mletej škorice
  6. ⅛ lyžičky mletého klinčeka
  7. ¼ lyžičky mletého čierneho korenia
  8. ½ lyžičky sušeného oregana
  9. 2 lyžice paradajkovej pasty
  10. 400 g šampiňónov (alebo hlivy ustricovej/shiitake/portobello)
  11. 200 g marinovaných artičokov (okapaných)
  12. 2 lyžice sójovej omáčky
  13. 2 lyžice javorového sirupu

Na servírovanie

  1. 6 ks chlebov pita
  2. Šalát
  3. Uhorka (nakrájaná na plátky)
  4. Reďkovky (nakrájaná)
  5. Cherry paradajky (prepolená)
  6. Vegánske tzatziki

Postup

  1. Rúru si predhrejeme nie 200 stupňov
  2. Na panvici vhodnej do rúry pridáme olivový olej a nakrájanú červenú cibuľu
  3. Zmes opekáme, kým cibuľa nezmäkne
  4. Potom pridáme prelisovaný cesnak, rascu, škoricu, mleté klinčeky, čierne korenie a sušené oregano a minútu restujeme, kým sa ingrediencie dobre nezmiešajú
  5. Pridáme paradajkovú pastu a miešame, kým zmes nie je jednotná
  6. Pridáme nakrájané šampiňóny a artičoky
  7. Opekáme do zmäknutia
  8. Pridáme sójovú omáčku a javorový sirup
  9. Pokračujeme vo varení, kým sa všetka tekutina nevyvarí a omáčka nebude lepkavá a hustá
  10. Potom vložíme celú panvicu do rúry a pečieme 25 minút na 200 stupňov
  11. Zatiaľ čo so šampiňónmi s artičokami pečú, pripravíme si ostatné ingrediencie na zostavenie tohto receptu na vegánsky gyros
  12. Pita chlieb si rozohrejeme v rúre
  13. Nakrájame si šalát, uhorky, reďkovky a cherry paradajky
  14. Keď sú huby a artičoky upečené začneme gyros zostavovať
  15. Stred pita chleba potrieme vegánskymi tzatziki
  16. Potom pridáme šalát, uhorku, reďkovky a cherry paradajky
  17. Nakoniec pridáme zmes húb a artičokov a zavŕšime to tzatziki omáčkou
  18. Okraje pita chleba preložíme okolo náplne a podávame
Vegánska alternatíva klasického gréckeho receptu na gyros s hubami a tzatziki.
zdroj: veganricha.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.