Luxusný bezmäsitý guláš, ktorý je výdatný a príjemne pikantný, a červené víno mu dodáva ten správny šmrnc. To jednoducho musíte ochutnať!
Ingrediencie
- 320 g jemne nakrájanej bielej cibule
- 2 červené papriky, nakrájané
- 6 extra veľkých strúčikov cesnaku, lisovaného
- 2 a 1/2 – 3 šálky vývaru
- 1 lyžička jemnej soli
- 3-5 lyžíc maďarskej papriky (uistite sa, že nie je údená)
- 1/4 šálky suchého červeného vína
- 8 malých zemiakov, nakrájaných na kúsky
- 410 ml plechovka nakrájaných paradajok so šťavou
- 1/2 lyžičky mletého čierneho korenia
- štipka kajenského korenia
Postup
- Nakrájajte si všetku zeleninu.
- Do veľkého hrnca na strednom plameni pridajte cibuľu, papriku, cesnak, 1 šálku vývaru a 1/2 lyžičky soli.
- Akonáhle to po celom povrchu začne bublať, varte asi 8 minút, kým zelenina nezmäkne a všetok vývar nezmizne.
- Pred pridaním vína chcete, aby sa vývar vyvaril, omáčka tak zostane hustá a na konci nebude vodová.
- Pridajte papriku a víno a varte asi 3 minúty.
- Pridajte zemiaky, paradajky, korenie, ďalšie 1/2 lyžičky soli a zvyšný vývar.
- Začnite s 1 a 1/2 šálky a pridajte ďalšie, ak je to potrebné.
- Dobre premiešajte a zvýšte plameň.
- Akonáhle dôjde zmes k varu, prikryte a znížte teplotu na stredne nízku.
- Varte asi 15–20 minút, kým zemiaky nezmäknú, ale nebudú kašovité.
- Ochutnajte av prípade potreby pridajte ďalšie korenie.
- Ihneď podávajte buď samotné alebo s bielou ryžou.
Pozrite sa aj na naše recepty na buřtguláš v masovej aj vegánskej verzii! Toto sýte a veľmi chutné jedlo je možné upraviť v mnohých variantoch, či už doma alebo napríklad vonku nad ohňom.