Tento jednoduchý, a napriek tomu veľmi chutný recept na zdravší variant veľkonočného mazanca vás prekvapí svojou perfektnou štruktúrou a veľmi dobrou chuťou.
Ingrediencie:
- 500 g polohrubej múky
- 20 g čerstvého droždia (alebo 2 lyžičky sušeného droždia)
- 300 ml vlažného sójového mlieka (môže byť aj ovsené)
- 30 g cukru
- 2 lyžičky soli
- 60 g rastlinného masla alebo margarínu
- Na potretie:
- 2 polievkové lyžice nesladeného sójového alebo ovseného mlieka
- 2 lyžice agávového alebo javorového sirupu
Postup:
- Droždie zmiešame s vlažným sójovým mliekom aj cukrom v malej miske a dáme na 5 minút odstáť, aby začalo peniť.
- Do nádoby mixéra alebo kuchynského robota nasypeme múku, soľ, pridáme rozpustené droždie a miesime zhruba 5 minút.
- Prihodíme margarín/maslo a spracovávame ďalších 5 – 10 minút pri strednej rýchlosti, aby vzniklo hladké cesto, ktoré sa nebude lepiť na steny misy.
- Hotové cesto zakryjeme čistou vlhkou utierkou a necháme 1 a 1/2 hodiny kysnúť pri izbovej teplote.
- Potom si cesto rozdelíme na 6 rovnakých dielov az každého vyvaľkáme 25 cm dlhý povraz s priemerom asi 5 cm.
- Zapletieme 3 dlhé povrazy do pletenca a potom zatočíme do kruhu a oba konce spojíme tak, že ich pevne pritlačíme k sebe. To isté urobíme aj s druhou trojicou povrazov.
- Pripravíme si plech s papierom na pečenie a pletence položíme na plech. Potrieme polovicou zmesi sójového mlieka s agávovým sirupom a pri izbovej teplote znova necháme kysnúť ďalších 30 minút.
- V polovici kysnutia si predhrejeme rúru na 200 stupňov.
- Mazance potrieme zvyšnou zmesou sirupu s mliekom a vložíme do predhriatej rúry.
- Pečieme 25 minút dozlatista. Potom už len stačí nechať vychladnúť a nakrájať.
Tip: Pokiaľ budete chcieť viac mazancov, môžete každý jednotlivý povraz zakrútiť do pletenca a vytvarovať ako kruh/veniec. Tým získate 6 menších pletencov.