Vegánsky pletenec na Veľkú noc

Vegánsky pletenec na Veľkú noc

Tento jednoduchý, a napriek tomu veľmi chutný recept na zdravší variant veľkonočného mazanca vás prekvapí svojou perfektnou štruktúrou a veľmi dobrou chuťou.

Ingrediencie:

  • 500 g polohrubej múky
  • 20 g čerstvého droždia (alebo 2 lyžičky sušeného droždia)
  • 300 ml vlažného sójového mlieka (môže byť aj ovsené)
  • 30 g cukru
  • 2 lyžičky soli
  • 60 g rastlinného masla alebo margarínu
  • Na potretie:
  • 2 polievkové lyžice nesladeného sójového alebo ovseného mlieka
  • 2 lyžice agávového alebo javorového sirupu

Postup:

  • Droždie zmiešame s vlažným sójovým mliekom aj cukrom v malej miske a dáme na 5 minút odstáť, aby začalo peniť.
  • Do nádoby mixéra alebo kuchynského robota nasypeme múku, soľ, pridáme rozpustené droždie a miesime zhruba 5 minút.
  • Prihodíme margarín/maslo a spracovávame ďalších 5 – 10 minút pri strednej rýchlosti, aby vzniklo hladké cesto, ktoré sa nebude lepiť na steny misy.
  • Hotové cesto zakryjeme čistou vlhkou utierkou a necháme 1 a 1/2 hodiny kysnúť pri izbovej teplote.
  • Potom si cesto rozdelíme na 6 rovnakých dielov az každého vyvaľkáme 25 cm dlhý povraz s priemerom asi 5 cm.
  • Zapletieme 3 dlhé povrazy do pletenca a potom zatočíme do kruhu a oba konce spojíme tak, že ich pevne pritlačíme k sebe. To isté urobíme aj s druhou trojicou povrazov.
  • Pripravíme si plech s papierom na pečenie a pletence položíme na plech. Potrieme polovicou zmesi sójového mlieka s agávovým sirupom a pri izbovej teplote znova necháme kysnúť ďalších 30 minút.
  • V polovici kysnutia si predhrejeme rúru na 200 stupňov.
  • Mazance potrieme zvyšnou zmesou sirupu s mliekom a vložíme do predhriatej rúry.
  • Pečieme 25 minút dozlatista. Potom už len stačí nechať vychladnúť a nakrájať.

Tip: Pokiaľ budete chcieť viac mazancov, môžete každý jednotlivý povraz zakrútiť do pletenca a vytvarovať ako kruh/veniec. Tým získate 6 menších pletencov.

Recept na vegánsky pletený veľkonočný mazanec.
Zdroj: https://www.aline-made.com/

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.