Aj Caprese možno pripraviť vegánsky. Buď môžete mozzarellu jednoducho nahradiť tofu alebo si pripravte jej jednoduchú domácu verziu z kešu a psýlia. A je to lahôdka!
Ingrediencie:
Na vegánsku mozzarellu:
- 3 lyžice mletého psylia
- 150 ml vody
- 60 g kešu
- 2 lyžice citrónovej šťavy
- 2 lyžice lahôdkové droždie
- 1 štipka soli
Na šalát:
- 2 paradajky
- 1 zväzok bazalky
- 2 lyžice olivového oleja
- 2 lyžice balzamikového octu
- soľ a korenie podľa chuti
Postup
- Psýlium zmiešajte s vodou v miske.
- Hmota postupne hustne a nadobúda slizkú konzistenciu.
- Mali by ste ho nechať hustnúť aspoň 1 hodinu.
- Medzitým kešu namočte do horúcej vody.
- Kešu zlejte a nechajte si vodu bokom.
- Kešu orechy zmiešajte najmenej s 2 lyžicami kešu vody, citrónovou šťavou, lahôdkovým droždím a soľou a rozmixujte.
- Nakoniec pridajte psylium a všetko rozmixujte mixérom do hladka.
- Vegánsku mozzarellu vložte do formy a nechajte v chladničke aspoň 2 hodiny, alebo lepšie cez noc, tuhnúť.
- Paradajky a vegánsku mozzarellu nakrájajte na tenké plátky a dochuťte soľou a korením.
- Zalejte balzamikom a olejom a podávajte s listami bazalky.