Ani vegáni sa nemusia ochudobniť o tento luxusný pokrm. Nebudeme vás presviedčať, že vegánsky variant chutí rovnako ako originál, pretože to nie je pravda, každopádne je vynikajúci!
Čo budete potrebovať
Na „syrovú“ časť:
- 1 malá cibuľa
- ½ mrkvy
- 100 g karfiolu
- 1 malý zemiak
- 100 g kešu orechov
- 1 lyžica tapiokového škrobu (môžete použiť aj kukuričný)
- 3 lyžice lahôdkového droždia
- 2,5 dl vody (možno nahradiť 1 dl vody bielym vínom)
- 2 lyžice olivového oleja
- štipka muškátového orieška
- 1,5 lyžičky soli
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 lyžička horčica
- 1 dl šťavy z kyslej kapusty
- stredomorské korenie
Na ,,mäsovú“ časť:
- 3 lyžice oleja
- 300 g šampiňónov
- 300 g póru
- 4 lyžice sójovej omáčky
- 1 lyžička údené papriky
- 2 lyžice kečupu
- 1 lyžica octu
- štipka soli
Na zemiaky
- 1 kg olúpaných zemiakov
- soľ
Postup
- Začnite sa „syrovou časťou“ pokrmu.
- Zeleninu nakrájajte na väčšie kúsky, dajte do hrnca spolu s kešu orieškami a podlejte vodou.
- Pridajte soľ.
- Varte prikryté, kým zemiaky nezmäknú.
- Sceďte.
- Uvarenú zeleninu a kešu dajte do mixéra spolu so všetkými ostatnými ingredienciami na syrovú zmes.
- Mixujte, kým nebudete mať hladkú a krémovú zmes.
- Ochutnajte av prípade potreby dochuťte.
- Dajte bokom.
- Nakrájajte pór a šampiňóny.
- Rozohrejte wok alebo panvicu na vysokú teplotu a pridajte olej, pór a šampiňóny.
- Za stáleho miešania restujte 3 minúty, potom pridajte zvyšok ingrediencií na „mäsovú“ zmes a všetko restujte ďalších asi 8 minút.
- Výsledkom by mala byť vysoko karamelizovaná lepkavá zelenina.
- Olúpané zemiaky nakrájajte na stredne veľké kocky a varte ich v osolenej vode, kým nie sú mäkké (ale nie prevarené).
- To by malo trvať asi 15 minút.
- Sceďte.
- Na plech (Ø 25 cm) dajte polovicu zemiakov a vyrovnajte ich.
- Navrch pridajte polovicu restovanej zeleniny a vyrovnajte ju.
- Prelejte polovicou syrovej zmesi a vyrovnajte.
- Opakujte ešte raz so zvyškom.
- Pečte na 200 º C asi 30 minút.
- Servírujte.