Vegánsky tartiflette

Vegánsky tartiflette

Ani vegáni sa nemusia ochudobniť o tento luxusný pokrm. Nebudeme vás presviedčať, že vegánsky variant chutí rovnako ako originál, pretože to nie je pravda, každopádne je vynikajúci!

Čo budete potrebovať

Na „syrovú“ časť:

  • 1 malá cibuľa
  • ½ mrkvy
  • 100 g karfiolu
  • 1 malý zemiak
  • 100 g kešu orechov
  • 1 lyžica tapiokového škrobu (môžete použiť aj kukuričný)
  • 3 lyžice lahôdkového droždia
  • 2,5 dl vody (možno nahradiť 1 dl vody bielym vínom)
  • 2 lyžice olivového oleja
  • štipka muškátového orieška
  • 1,5 lyžičky soli
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžička horčica
  • 1 dl šťavy z kyslej kapusty
  • stredomorské korenie

Na ,,mäsovú“ časť:

  • 3 lyžice oleja
  • 300 g šampiňónov
  • 300 g póru
  • 4 lyžice sójovej omáčky
  • 1 lyžička údené papriky
  • 2 lyžice kečupu
  • 1 lyžica octu
  • štipka soli

Na zemiaky

  • 1 kg olúpaných zemiakov
  • soľ

Postup

  • Začnite sa „syrovou časťou“ pokrmu.
  • Zeleninu nakrájajte na väčšie kúsky, dajte do hrnca spolu s kešu orieškami a podlejte vodou.
  • Pridajte soľ.
  • Varte prikryté, kým zemiaky nezmäknú.
  • Sceďte.
  • Uvarenú zeleninu a kešu dajte do mixéra spolu so všetkými ostatnými ingredienciami na syrovú zmes.
  • Mixujte, kým nebudete mať hladkú a krémovú zmes.
  • Ochutnajte av prípade potreby dochuťte.
  • Dajte bokom.
  • Nakrájajte pór a šampiňóny.
  • Rozohrejte wok alebo panvicu na vysokú teplotu a pridajte olej, pór a šampiňóny.
  • Za stáleho miešania restujte 3 minúty, potom pridajte zvyšok ingrediencií na „mäsovú“ zmes a všetko restujte ďalších asi 8 minút.
  • Výsledkom by mala byť vysoko karamelizovaná lepkavá zelenina.
  • Olúpané zemiaky nakrájajte na stredne veľké kocky a varte ich v osolenej vode, kým nie sú mäkké (ale nie prevarené).
  • To by malo trvať asi 15 minút.
  • Sceďte.
  • Na plech (Ø 25 cm) dajte polovicu zemiakov a vyrovnajte ich.
  • Navrch pridajte polovicu restovanej zeleniny a vyrovnajte ju.
  • Prelejte polovicou syrovej zmesi a vyrovnajte.
  • Opakujte ešte raz so zvyškom.
  • Pečte na 200 º C asi 30 minút.
  • Servírujte.
Vegánske zapečené zemiaky v zapekacej mise a na tanieri s vidličkou a šalátom.
www.curryandlove.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.