Sušené hríbiky a parmezán dodávajú tejto bezmäsej sekanej sofistikovanú chuť, zatiaľ čo orechy a ryža jej dávajú hustú a odolnú textúru podobnú mäsu. Sekaná je chutná, sýta a skvele sa hodí k zemiakom či zeleným fazuľkám.
Čo budete potrebovať
- 60 g sušených lesných húb
- 2 lyžice oleja
- 1 stredná cibuľa nakrájaná nadrobno
- 2 veľké strúčiky cesnaku, nasekané
- 340 g šampiňónov, jemne nasekaných
- 1/4 lyžičky soli
- ½ lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia
- 1 lyžička sušeného tymiánu
- ¼ šálky sherry alebo vína
- 2 šálky varenej hnedej ryže
- 2 šálky kešu orieškov, jemne nasekaných alebo drvených
- ½ šálky píniových orieškov, jemne nasekaných alebo drvených
- 200 g parmezánu
- 5 vajec
Postup
- Predhrejte rúru na 175 °C a vymažte olejom bochníkovú formu na chlieb s rozmermi 23 x 13 cm.
- Sušené huby zalejte horúcou vodou a nechajte asi 30 minút máčať.
- Po rehydratácii vyberte z vody a nakrájajte.
- Rozpáľte olej na stredne vysokom plameni v širokej, ťažkej panvici alebo hrnci dostatočne veľkom, aby poňal všetky ingrediencie.
- Keď je olej horúci, pridajte cibuľu.
- Restujte za častého miešania, kým cibuľa nezosklovatí (5 až 7 minút).
- Pridajte cesnak, šampiňóny, soľ, korenie a tymian.
- Pokračujte vo varení za občasného miešania, kým sa neuvoľní šťava z húb a tá sa takmer nevyvarí.
- Keď panvica začne vysychať, pokvapkajte ju sherry alebo vínom a varte ešte asi pol minúty, aby sa sherry alebo víno zredukovalo.
- Odstráňte panvicu zo sporáka.
- Do šampiňónov vmiešajte ryžu, kešu oriešky, píniové oriešky a nakrájané lesné huby.
- Nechajte zmes vychladnúť na izbovú teplotu a pridajte syr.
- Ochutnajte av prípade potreby upravte korenie.
- Vmiešajte vajcia a dôkladne premiešajte.
- Zmes vložte do formy a pečte v predhriatej rúre asi hodinu, kým nebude sekaná na dotyk pevná s ľahko chrumkavými okrajmi.
- Nechajte asi 10 minút vychladnúť.
- Jemne prejdite nožom po okrajoch, aby sa uvoľnili, a potom pomaly a opatrne otočte formu dnom nahor, aby ste sekanú vysunuli.
- Podávajte s omáčkou podľa vlastného výberu.