Ľahko pikantný recept na sekanú z cukety! Klasická masová verzia dostane zdravú podobu ako výživnejšie a fitness jedlo s nízkym obsahom sacharidov a vysokým obsahom bielkovín. A čerešnička na torte je, že do tela dostanete aj dostatočné množstvo vlákniny, ktorú vo svojom jedálničku často zanedbávame, a to vďaka veľkému množstvu zeleniny! Táto sekaná je skvelou voľbou na prípravu jedla na rýchly obed alebo večeru!
Čo budeme potrebovať
- 350 g cukety
- 250 g červenej papriky (zbavené semienok a nakrájané na štvrtky)
- Žltá paprika (zbavená semienok, nakrájaná na štvrtky)
- 5 malých strúčikov cesnaku (ošúpaných)
- 30 ml extra panenského olivového oleja
- 450 g húb (nakrájaných na plátky)
- 180 ml kečupu
- 60 ml bieleho balzamikového octu
- 40 g droždia
- 50 g ovsenej múky
- 20 g ovsených vločiek
- Veľké vajcia
- 3 lyžice nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
- Lyžica lístkov čerstvého tymiánu
- 2 lyžičky soli
- Lyžička mletého čierneho korenia
Postup
- Do kuchynského mixéra pridáme kúsky cukety, strúčiky cesnaku a korenie
- Rozmixovanú zmes dáme do misky a odložíme bokom
- Rozpálime veľkú panvicu na stredne vysokú teplotu
- Pridáme olivový olej a necháme ho zahriať
- Pridáme huby a varíme, kým nezmäknú a všetka tekutina sa neodparí
- K hubám pridáme zmes korenia, cukety, lístky čerstvého tymiánu a cesnaku
- Varíme, kým sa všetka tekutina neodparí
- Pridáme balzamikový ocot a zmes necháme zredukovať na polovicu
- K zmesi pridáme kečup, ovos, ovsenú múku, droždie a petržlenovú vňať a miešame, aby sa ingrediencie dôkladne spojili
- Panvicu zložíme z platne a necháme ju 15 minút vychladnúť
- Pridáme vajcia a premiešame, aby sa do zmesi zamiešalo
- Pripravíme si formu a tú vyložíme papierom na pečenie a postriekame sprejom na pečenie
- Cuketovú zmes pridáme do pripravenej formičky
- Formičku aj so zmesou vložíme do predhriatej rúry na 160 stupňov a pečieme 45 minút
- Po dokončení pečenia necháme sekanú z cukety hodinu vychladnúť, a potom ju nakrájame na 10 porcií
- Pred podávaním môžeme ešte jednotlivé kúsky rozložiť na plech s papierom na pečenie a nechať ich v rúre, pri 180 stupňoch na 10 minút, prehriať
Vyskúšajte aj ďalšie lahodné vegetariánske recepty. Nenechajte si ujsť napríklad tieto šošovkové placky , ktoré sa vám rozplynú na jazyku!