Tento recept si určite zamiluje každý, kto v jedle nepotrebuje alebo priam nechce mäso! Navyše ak použijete kokosové mlieko namiesto kravského či smotany, budete mať pokrm dokonca vegánsky.
Ingrediencie
- Veľká cibuľa, rozdelená na polovice
- 2 strúčiky cesnaku
- 3cm čerstvého zázvoru, olúpaného
- 10 vetvičiek čerstvého koriandra (plus viac na podávanie)
- 2 lyžice olivového oleja, rozdelené
- 1/2 čajovej lyžičky mletej rasce
- 1/2 čajovej lyžičky kurkumy
- 1/4 čajovej lyžičky mletej škorice
- 1 čajová lyžička sladkej papriky
- 1 čajová lyžička soli (podľa chuti)
- 1,5 čajovej lyžičky garam masaly
- 400g nakrájaných čerstvých paradajok
- 1 plechovka paradajkovej omáčky
- 1 téglik bieleho vegánskeho jogurtu
- 1 plechovka plnotučného kokosového krému alebo mlieka
- 1/2 hlavy karfiolu, nasekané na kúsky
- 3 veľké mrkvy, olúpané a jemne nasekané
- 1 plechovka cíceru, odkvapkaná
- 1 hrnček mrazeného hrášku
- Voliteľne na podávanie: nasekaný koriander, extra jogurt, varená ryža basmati, chlebová placka
Postup
- V mixéri zmiešajte 1 polovicu nasekanej cibule, cesnak, zázvor, koriander a 1 lyžicu olivového oleja. Mixujte asi 1 minútu a potom odložte bokom.
- Vo veľkej panvici zohrejte zvyšnú lyžicu oleja, pridajte druhú nakrájanú cibuľu a korenie. Premiešajte a mierne povarte 10 minút.
- Do panvice pridajte nakrájané paradajky, paradajkovú omáčku, jogurt, polovicu plechovky kokosového mlieka a rozmixovanú koriandrovú omáčku.
- Varte ďalších 5 minút, potom pridajte karfiol, mrkvu a varte 20 minút do zmäknutia.
- Akonáhle je zelenina mäkká, pridajte cícer, mrazený hrášok a zvyšné kokosové mlieko. Všetko zmiešajte a nechajte dusiť ďalších 5 minút, alebo pokiaľ hrášok nebude úplne mäkký a uvarený.
- Podávajte s ryžou či chlebovou plackou posypané koriandrom s trochou jogurtu.