Nezabudli sme ani na stravníkov, ktorí neholdujú mäsu alebo živočíšnym výrobkom aj pre nich existuje mnoho variantov ako si tento lahodný japonský pokrm pripraviť a vychutnať.
Čo budeme potrebovať
- 4-5 riasy nori
- 2 šálky sushi ryže
- 3 lyžice ryžového octu
- Lyžica javorového sirupu
- ½ lyžičky morskej soli
Na náplň
- 2 lyžice sezamových semienok
- 1½ lyžičky opečeného sezamového oleja
- 2 lyžice tamari alebo sójovej omáčky
- 2 malé baklažány
- Lyžica javorového sirupu
- 4 lyžice ryžového octu
- ½ lyžičky pikantné chilli omáčky
- 30 g baby špenátu
- Mrkva
- Uhorka (ošúpaná, nakrájaná na plátky bez semienok)
Na podávanie
- Wasabi
- Tamari
- Sójová omáčka
- Nakladaný zázvor
Postup
- Ryžu si uvaríme podľa návodu uvedenom na úplnom závere receptov
- Sezamové semienka jemne opečieme na rozpálenej panvici, kým nezozlátnu a nebudú voňavé
- Marinádu na baklažán pripravíme tak, že zmiešame sezamový olej, tamari omáčku, javorový sirup, ryžový ocot a chilli omáčku
- Pridáme sezamové semienka a dáme bokom
- Baklažán nakrájame pozdĺžne na 1,5 centimetrové plátky
- Plátky baklažánu z oboch strán a necháme asi 60 minút stranou, aby soľ vytiahla prípadnú horkosť
- Soľ opláchneme a baklažán osušíme
- Rozohrejeme si panvicu na stredne vysokú teplotu.
- Po rozohriatí potrieme panvicu trochou oleja a poukladáme na ňu plátky baklažánu
- Necháme ich domäkka variť a trochu pripáliť
- Takto ho varíme asi 5 minút z každej strany
- Plátky zložíme z ohňa a necháme ich vychladnúť
- Každý plátok nakrájame pozdĺžne na 3 dlhé prúžky a potrieme ich marinádou
- Bambusovú podložku zabalíme do potravinárskej fólie
- Riasu nori na podložku položíme lesklou stranou dole
- Vezmeme trochu vychladené sushi ryže a rovnomerne ju rozprestrieme na plát nori, pričom úplne hore ponecháme 1 cm okraj na uzavretie rolky
- Čerstvý špenát, mrkva, kúsky uhorky a kúsky baklažánu dáme do dlhého radu pozdĺž spodného okraja listu nori
- Ponecháme pod ingredienciami trochu miesta, aby sme mohli list nori preložiť cez náplň
- Pomocou podložky pomaly začneme rolku rolovať pevne stláčať
- Akonáhle sa dostaneme na koniec, ponoríme si prst do vody a utrite vodou okraj rolky, aby sa uzavrela
- Dokončíme rolovanie a rolku dáme bokom
- Akonáhle zrolujeme všetky sushi rolky, nakrájame ich ostrým nožom na 1 cm plátky
- Podávame ich s nakladaným zázvorom, wasabi a tamari