Vegetariánske aj vegánske sushi s baklažánom

Vegetariánske aj vegánske sushi s baklažánom

Nezabudli sme ani na stravníkov, ktorí neholdujú mäsu alebo živočíšnym výrobkom aj pre nich existuje mnoho variantov ako si tento lahodný japonský pokrm pripraviť a vychutnať.

Čo budeme potrebovať

  1. 4-5 riasy nori
  2. 2 šálky sushi ryže
  3. 3 lyžice ryžového octu
  4. Lyžica javorového sirupu
  5. ½ lyžičky morskej soli

Na náplň

  1. 2 lyžice sezamových semienok
  2. 1½ lyžičky opečeného sezamového oleja
  3. 2 lyžice tamari alebo sójovej omáčky
  4. 2 malé baklažány
  5. Lyžica javorového sirupu
  6. 4 lyžice ryžového octu
  7. ½ lyžičky pikantné chilli omáčky
  8. 30 g baby špenátu
  9. Mrkva
  10. Uhorka (ošúpaná, nakrájaná na plátky bez semienok)

Na podávanie

  1. Wasabi
  2. Tamari
  3. Sójová omáčka
  4. Nakladaný zázvor

Postup

  1. Ryžu si uvaríme podľa návodu uvedenom na úplnom závere receptov
  2. Sezamové semienka jemne opečieme na rozpálenej panvici, kým nezozlátnu a nebudú voňavé
  3. Marinádu na baklažán pripravíme tak, že zmiešame sezamový olej, tamari omáčku, javorový sirup, ryžový ocot a chilli omáčku
  4. Pridáme sezamové semienka a dáme bokom
  5. Baklažán nakrájame pozdĺžne na 1,5 centimetrové plátky
  6. Plátky baklažánu z oboch strán a necháme asi 60 minút stranou, aby soľ vytiahla prípadnú horkosť
  7. Soľ opláchneme a baklažán osušíme
  8. Rozohrejeme si panvicu na stredne vysokú teplotu.
  9. Po rozohriatí potrieme panvicu trochou oleja a poukladáme na ňu plátky baklažánu
  10. Necháme ich domäkka variť a trochu pripáliť
  11. Takto ho varíme asi 5 minút z každej strany
  12. Plátky zložíme z ohňa a necháme ich vychladnúť
  13. Každý plátok nakrájame pozdĺžne na 3 dlhé prúžky a potrieme ich marinádou
  14. Bambusovú podložku zabalíme do potravinárskej fólie
  15. Riasu nori na podložku položíme lesklou stranou dole
  16. Vezmeme trochu vychladené sushi ryže a rovnomerne ju rozprestrieme na plát nori, pričom úplne hore ponecháme 1 cm okraj na uzavretie rolky
  17. Čerstvý špenát, mrkva, kúsky uhorky a kúsky baklažánu dáme do dlhého radu pozdĺž spodného okraja listu nori
  18. Ponecháme pod ingredienciami trochu miesta, aby sme mohli list nori preložiť cez náplň
  19. Pomocou podložky pomaly začneme rolku rolovať pevne stláčať
  20. Akonáhle sa dostaneme na koniec, ponoríme si prst do vody a utrite vodou okraj rolky, aby sa uzavrela
  21. Dokončíme rolovanie a rolku dáme bokom
  22. Akonáhle zrolujeme všetky sushi rolky, nakrájame ich ostrým nožom na 1 cm plátky
  23. Podávame ich s nakladaným zázvorom, wasabi a tamari
Vegetariánske sushi plnené zeleninou.
Zdroj: myeclecticbites.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.