Tento recept na vegetariánsku plnenú tortillu je plný chutí. Jednoduchá tortilla je plnená čiernymi fazuľami, zeleninou v štýle fajita, ako sú papriky a huby, smotanovým guacamole, čerstvým pico de gallo a kyslou smotanou. MŇAM!
Na vegetariánsku náplň
- 2 lyžice olivového oleja
- 4 malé strúčiky cesnaku
- ½ nakrájanej cibule
- ½ nakrájanej papriky
- 300 g nasekaných šampiňónov
- ½ lyžičky mletej rasce
- ½ lyžičky sušeného oregana
- Lyžička údené papriky alebo sladkej papriky
- Lyžička sójovej omáčky
- Soľ
- Cukor
- ¼ lyžičky čierneho korenia
- Lyžička červeného vínneho octu (alebo bieleho octu/jablčného octu)
- Lyžica nasekanej petržlenovej vňate
Na Pico De Gallo (paradajková salsa)
- 120 g jemne nakrájaných paradajok
- ½ lyžičky nakrájané jalapeno
- 125 g jemne nakrájanej cibule
- 2 malé strúčiky cesnaku
- Nasekaný koriander
- Lyžička citrónovej šťavy
- Lyžička extra panenského olivového oleja
- Soľ
Na guacamole
- Avokádo
Ďalšie prísady
- 8 tortill
- 250 g čiernych fazule (opláchnutých a odkvapkaných)
- 100 g kyslej smotany
Postup
- Na panvici rozohrejeme na strednú teplotu olivový olej
- Pridáme nadrobno nakrájaný cesnak a nakrájanú cibuľu
- Cesnak aj cibuľu začneme restovať, kým cibuľa nezmäkne
- Pridáme nakrájanú papriku
- Papriku spoločne s cibuľou a cesnakom restujeme ďalšie 2 minúty pri strednej teplote
- Pridáme nakrájané šampiňóny
- Všetko spoločne zmiešame a pokračujeme v restovaní
- Restujeme, kým sa všetka tekutina zo zmesi
- Postupne začneme pridávať korenie – rascu, údenú papriku, soľ podľa chuti, sušené oregano, cukor a sójovú omáčku
- Po pridaní všetkého korenia, zmes premiešame a pokračujeme v restovaní ďalšie 2 minúty
- Pridáme lyžičku vínneho octu
- Panvicu prikryjeme a zmes dusíme asi minútu
- Pridáme polievkovú lyžicu nakrájanej petržlenovej vňate
- Premiešame a platňu vypneme
- Panvicu so zmesou dáme bokom, aby ľahko vychladla, než s ňou začneme plniť burrita
- Na paradajkovú salsu si do nádoby pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, papriku jalapeno, nadrobno nakrájané paradajky, lístky čerstvého koriandra a nasekaný cesnak
- Pridáme citrónovú šťavu a extra panenský olivový olej
- Podľa potreby tiež pridáme soľ
- Všetko spolu premiešame a dáme bokom
- Na guacamole si do novej misky pridáme avokádo nakrájané kocky
- Pridáme 3 lyžice pripravené paradajkové salsy a premiešame
- V prípade potreby pridáme viac soli alebo citrónovej šťavy, môžeme pridať aj trochu čierneho korenia
- Na zostavenie burrita si najskôr rozpálime panvicu na strednú teplotu
- Keď sa panvica zahreje, vložíme do panvice tortillu a z každej strany ju opekáme asi 2 minúty
- Opečenú tortillu stiahneme z panvice a začneme ju plniť
- Pre veľké tortilly pridávajte 1-3 lyžice z každej prísady na náplň, pre malé tortilly 1,5-2 lyžice z každej prísady na náplň
- Najprv do stredu tortilly pridáme čierne fazule
- Potom na fazuľu položíme 1 až 2 lyžice plnky z húb a papriky
- Navrch pridáme 1 až 2 polievkové lyžice guacamole.
- Nakoniec pridáme 1 až 2 polievkové lyžice pico de gallo, našej paradajkovej salsy
- Polievkovou lyžicou kyslej smotany do stredu mexickej tortilly zavŕšime plnenie vegetariánskeho burrita
- Na zabalenie najprv preložíme ľavú stranu, potom preložíme pravú stranu cez ľavú, nakoniec preložíme zvyšné strany tortilly
- Spodná ¾ burrita zabalíme do alobalu, aby zostalo pevne zabalené
- Ihneď podávame