Zatiaľ čo Kung Pao je pokrm pôvodom z Číny, Indovia ho prispôsobili svojim chutiam a vynechali mäso. Ak máte chuť na tento pokrm bez mäsa, pripravte si tento recept. Namiesto mäsa môžete použiť napríklad tofu alebo sójové mäso.
Ingrediencie
- 1 červená cibuľa, nasekaná
- 1 mrkva, nakrájaná na kolieska
- 10-15 húb, rozpolených alebo na štvrtky
- 1 malá brokolica nakrájaná na ružičky
- 2 červené alebo zelené papriky, nasekané
- 2 stonky zeleru, nasekané
- 2 PL kukuričného škrobu zmiešaného s ¼ šálky vody
- 1 PL sezamového oleja
- 2-3 červené čili papričky, nasekané na kúsočky
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 ČL zázvoru
- ¼ šálka arašidov – ľahko opečené na panvici a potom hrubo nasekané
- 4-5 nasekaných jarných cibulí alebo pór
Ingrediencie na omáčku
- 2 šálky zeleninového vývaru alebo vody
- ¼ šálky sójovej omáčky (alebo viac podľa chuti)
- 2 PL ryžového octu
- 1 PL cukru
- 1-2 ČL pálivé chilli omáčky
- 2–3 zelené chilli papričky (podľa chuti)
Postup
- Vo veľkej panvici/woku zohrejte sezamový olej, pridajte červené čili papričky a asi minútu restujte.
- Pridajte zázvor, cesnak a niekoľko sekúnd restujte.
- Pridajte zeleninu a za stáleho miešania ju smažte asi 2-3 minúty, kým nezmäkne.
- Teraz pridajte zmes na omáčku a priveďte do varu.
- Znížte teplotu, pridajte nakrájanú zeleninu a varte pokiaľ nie je zelenina akurát mäkká, nie rozvarená.
- Potom pridajte arašidy, zmes kukuričného škrobu a vody po jednej lyžičke, kým nevznikne hustá omáčka.
- Nepridávajte kukuričný škrob naraz – starostlivo sledujte hustotu a pridávajte len toľko, koľko potrebujete.
- Nakoniec pridajte jarnú cibuľku (pór), dosoľte podľa chuti a podávajte s ryžou.