Vegetariánska verzia thajských rezancov je rovnako lahodná aj napriek tomu, že sa pripravuje úplne bez mäsa. Ak chcete mať pokrm úplne vegánsky, vynechajte vajcia.
Ingrediencie
- 1 balenie thajských rezancov (ryžové rezance)
- 2 až 3 čajové lyžičky soli
- 3/4 hrnčeka ryžového octu
- 1 až 2 čajové lyžičky tamarindovej pasty
- 1 lyžica hnedého cukru
- Štipka sladkej papriky
- 10 až 12 lyžicou rastlinného oleja (rozdelí sa)
- 400g tofu, odkvapkaného
- 4 veľké vajcia
- 1/3 hrnčeka pražených a nesolených arašidov, nasekaných na hrubo
- 1 hrnček fazuľových klíčkov
- 1 limetka, nakrájaná na štvrtiny
- Nasekaný koriander na ozdobu
Postup
- Uvarte rezance podľa návodu na obale.
- V miske zmiešajte 2 čajové lyžičky soli, octu, koncentrátu tamarindu a cukru. Dolaďte chuť. Pridajte štipku papriky na farbu.
- Ohrejte wok alebo inú veľkú hlbokú panvicu na vysokú teplotu, ktorú udržíte po celú dobu varenia.
- Pridajte 2 lyžice oleja a rozpáľte ho.
- Pridajte nakrájané tofu a nechajte ho trochu zafarbiť, asi 2 až 3 minúty. Vymažte ďalšie 2 až 3 minúty a potom tofu dajte na tanier a nechajte bokom.
- Pridajte ďalšie 2 až 3 lyžice oleja do panvice a nechajte zahriať.
- Rozklepnite na panvicu vajcia a špičkou varešky jemne uvoľnite žĺtok. V panvici by malo byť dostatok oleja, aby to vyzeralo, ako by vajcia v oleji plávalo.
- Vajcia jemne otočte a smažte asi minútu.
- Vajcia odtlačte na stranu panvice, aby vznikol priestor pre tofu. Potom ho pridajte späť do panvice.
- Hotové rezance vložte do panvice. Krátko premiešajte, aby sa nezlepili. Keď asi po minúte rezance vyzerajú lesklé, je čas pridať omáčku.
- Pripravenú omáčku nalejte do panvice a zmiešajte s rezancami. Varte pokiaľ v panvici nezostane omáčka, rezance by ju mali absorbovať.
- Pridajte arašidy a klíčky a rýchlo všetky ingrediencie premiešajte. Varte ďalšie 2 až 3 minúty.
- Vypnite platničku a ochutnajte. Dochuťte podľa preferencií a ihneď podávajte v miskách s kúskami limetky, arašidy a nasekaným koriandrom.