Veľkonočná pečená kačica si zaslúži veľkú starostlivosť. Tento recept je síce na prípravu trochu dlhší, ale výsledok je odmenou.
Ingrediencie
- 1 kačica (cca 2 kg)
- lyžička mletej škorice
- lyžička nového korenia
- 3 lyžice jemnej marmelády
- 2 rímske šaláty, rozkrájané na štvrtky
- kôra z 1 limetky
Ingrediencie na dresing
- 1 lyžica repkového oleja
- 1 cibuľa šalotka, jemne nasekaná
- ½ lyžičky mletej rasce
- ½ lyžičky mletého koriandra
- 50 ml olivového oleja
- ½ vanilkového struku, rozkrojeného a zbaveného semienok (tie tiež použijete)
- 50 g hrozienok
- 1 lyžica octu
- šťava z ½ limetky
Postup
- Predhrejte rúru na 200 °C. Zmiešajte škoricu a nové korenie s 1 lyžicou vločkovej morskej soli.
- Zmes korenia votrite pod kožu a dajte kačicu do dostatočne veľkého pekáča.
- Pečte 25 minút. Vyberte kačicu z rúry a znížte teplotu na 140 °C.
- Pokračujte v pečení 1,5 hodiny a podlievajte zhruba každých 30 minút. Potom zvýšte teplotu znovu na 200 ° C, natrite kačicu džemom a vráťte ju do rúry asi na 20 minút, kým nie je koža nie je krásne glazovaná.
- Pokiaľ je farba stále svetlá, nechajte kačicu piecť o chvíľu dlhšie. Pred podávaním nechajte kačicu cca 15-20 minút odpočívať.
- Počas pečenia pripravte dresing. V malej panvičke rozohrejte repkový olej a smažte šalotku, kým nebude mäkká. Pridajte korenie a smažte ďalšiu minútu.
- Prilejte olivový olej, vanilkové semienka a struk a pomaly varte cca 20 minút. Potom pridajte hrozienka, ocot a limetkovú šťavu. Dochuťte a nechajte vychladnúť.
- Až dresing vychladne, pridajte doň roztvorený little gem šalát. Kačicu posypte limetkovou kôrou a podávajte so šalátom.
Máte radi plnku? Vyskúšajte si pripraviť aj iný druh podľa našich skvelých receptov na veľkonočnú plnku !