Milujete sviatky jari a snažíte sa pripraviť všetko, čo k Veľkej noci patrí? Potom rozhodne vyskúšajte recepty na veľkonočnú plnku.
Je to tradičný český pokrm alebo skôr príloha, ktorá je charakteristická svojou úžasnou vôňou byliniek.
Okrem mäsa a pečiva sú to práve bylinky, čo z obyčajného pokrmu urobia hotovú božskú manu.
Inšpirujte sa v našom článku a pripravte si tradičnú aj netradičnú pochúťku, ktorú potešíte svojich blízkych aj priatelia.
Naše recepty
Prečo sa pripravuje veľkonočná plnka?
Plnka je tradičným veľkonočným pokrmom, bez ktorého sa sviatky jari jednoducho nezaobídu. Je to jedna z najobľúbenejších a najžiadanejších príloh, ktorá sa v rámci Veľkej noci pripravuje po celom svete.
Existuje množstvo variantov a dá sa povedať, že čo krajina, to originál. Jediné, čo je všade rovnaké, je deň na jej podávanie, čo je Biela sobota. Teda deň, keď končí pôst.
Pod akým názvom sa môže plnka skrývať?
- Svietok
- Sekanica
- Veľkonočná buchta
- Sekanina
- Sekaná
Pokiaľ ide o hlavičku, tá je ľudovým názvom pre veľkonočnú plnku. Dôvodom pre toto označenie je fakt, že v skorších dobách sa na jej výrobu používala hlava teľaťa, respektíve mäso z hlavy.
Čo sú Edamame?
Edamame je možno trochu tajomný názov, ale v skutočnosti skrýva nezrelé sójové bôby. Veľmi často sa s nimi stretávame v ázijskej kuchyni. Ide o bohatý a veľmi kvalitný rastlinný zdroj bielkovín. Ide o zdravú potravinu, považovanú dokonca za tzv. superpotravinu. Obsahuje vlákninu, vitamíny aj minerály.
Keby chcel Edamame niekto pestovať, potom musí zaistiť v záhradke také miesto, kde bude mať priame slnečné žiarenie. Kríky dorastajú do výšky 30 až 100 cm a vyhovuje im teplota 15 °C. Dobré je mulčovanie, vďaka čomu bude mať rastlina dostatok vlahy a bude eliminovaná aj tvorba buriny.