Veľkonočné buchty s polevou

Veľkonočné buchty s polevou

Veľká noc je rovnako ako iné sviatky spojené s bohatou tabuľou. Hojnosť jedla je obohatená aj o sladkosti, pričom nesmie jednoznačne chýbať veľkonočný judáš. Má vynikajúcu chuť a je krásne vláčny.

Ingrediencie:

  • 4 hrnčeky polohrubej múky
  • 1/2 kocky čerstvého droždia
  • 3 polievkové lyžice kryštálového cukru
  • 1/4 hrnčeka čerstvého nesoleného masla
  • 2 vajcia
  • 2/3 hrnčeka mlieka
  • 1 hrnček jemne nasekaných vlašských orechov
  • 1 lyžica vanilkového cukru
  • Strúhaná kôra z 1/2 chemicky neošetreného citróna
  • Štipka soli

Na glazúru:

  • 1/8 hrnčeka čerstvého nesoleného masla
  • 2 lyžice medu
  • 5 lyžíc rumu

Na ozdobu:

  • Múčkový cukor
  • Med

Postup:

  • Múku preosejeme do misy a uprostred utvoríme jamku, do ktorej rozdrobíme droždie, pridáme trochu cukru, prelejeme vlažným mliekom a necháme cca 10 – 15 minút vzísť kvások.
  • Potom pridáme maslo, ktoré nastrúhame, vajcia, orechy, citrónovú kôru a štipku soli.
  • Vypracujeme hladké vláčne cesto, z ktorého vytvoríme guľôčku a tú v miske zľahka poprášime múkou.
  • Zakryjeme čistou kuchynskou utierkou a necháme pri izbovej teplote 30 – 40 minút odpočívať.
  • Predhrejeme si rúru na 200 stupňov. Cesto vyklopíme, niekoľkokrát prehniteme a rozdelíme na 16 rovnakých kúskov.
  • Každý kúsok cesta vyvaľkáme na dĺžku cca 20 – 25 cm hrúbke 2 – 2,5 cm a zamotáme ako uzol.
  • Naukladáme na plech vyložený papierom na pečenie a necháme 15 minút odpočívať.
  • Potom vložíme do predhriatej rúry a pečieme zhruba 15 – 20 minút dozlatista.
  • Medzitým v malom hrnci rozpustíme maslo, pridáme med a rum.
  • Na miernom ohni privedieme do varu a potom hneď zložíme zo sporáka, nech sa nám to nespáli.
  • Akonáhle sú buchty upečené, tak ich ešte horúce potrieme pripravenou glazúrou a poprášime hrubou vrstvou práškového cukru.
  • Pred servírovaním pokvapkáme medom.
Sviatočné jedáše s medovo-rumovou glazúrou.
Zdroj: ttps://theczechguidetocooking.wordpress.com/

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.