Tento vynikajúci šalát je dokonalým stredobodom vášho veľkonočného stola. Skvele vyzerá a ešte lepšie chutí a navyše je neuveriteľne jednoduchý na prípravu!
INGREDIENCIA
Na zálievku:
- 1 veľký strúčik cesnaku
- 1/2 šálky bieleho vínneho octu
- 2 lyžice citrónovej šťavy
- 1/2 lyžičky cukru
- 2 lyžice dijonskej horčice
- 2/3 šálky olivového oleja
Na šalát:
- 1 zväzok špargle, orezanej
- 5 stredných reďkoviek
- 5 natvrdo uvarených vajec, olúpaných
- 140 g mladého kelu
- 3/4 šálky jemne nastrúhaného čedaru
- 1 šálka mrazených kukuričných zŕn, rozmrazených a osušených
- 3/4 šálky mrkvy, nakrájané na zápalky
- 1 a 1/2 šálky šunky nakrájanej na kocky
POSTUP
- Cesnak nastrúhajte najemno do pollitrového pohára s uzatvárateľným viečkom.
- Pridajte vínny ocot, citrónovú šťavu, cukor, dijonskú horčicu a olej.
- Dochuťte soľou a korením podľa chuti.
- Uzavrite a dobre pretrepte, aby sa všetko spojilo.
- Usporiadajte špargľu do nádoby vhodnej do mikrovlnnej rúry.
- Pridajte 2 lyžice vody a zakryte odvetrávaným plastovým vekom.
- Ohrievajte v mikrovlnnej rúre 2 minút, alebo pokiaľ nebude špargľa chrumkavá.
- Odkryte, sceďte a nechajte vychladnúť.
- Nakrájajte pozdĺžne na cca 2,5 cm kúsky.
- Reďkovky olúpte a nakrájajte na tenké plátky.
- Vajcia nakrájajte na kocky.
- Na veľký oválny tanier naaranžujte mladý kel.
- Posypte väčšinou špargľu, asi tretinu si vyhraďte na ozdobu.
- Usporiadajte reďkovky, vajcia, čedar, kukuricu, mrkvu, špargľu a šunku na mladý kel a špargľu podľa obrázku nižšie.
- Podávajte so zálievkou servírovanou bokom.