Podľa tradície sa Judášky pečú každoročne na zelený štvrtok. Kto je na druhý deň za svitania sníva, bude sa celoročne tešiť dobrému zdraviu. Pozrite sa na ďalšie veľkonočné tradície.
Ingrediencie
- 500 g polohrubej múky
- 15 g droždia
- 175 ml vlažného mlieka (môžete prilievať aj viac podľa potreby)
- 60 g masla
- 50 g cukru krupica
- 1 žĺtok
- štipka soli
- 1 vajce na potretie
- maslo na vymazanie plechu
- med/lekvár
Postup
- V malej nádobe pripravíte kvások z malého množstva vlažného mlieka, múky a lyžičky cukru. Potom, čo vám vzíde kvások, ho pridajte do preosiatej múky s cukrom a štipkou soli.
- Potom si utrite maslo so žĺtkom do peny a pridajte do zmesi. Podľa potreby potom dolejte vlažné mlieko.
- Vypracujte hladké a nelepivé cesto, ktoré nechajte kysnúť na teplom mieste asi hodinu.
- Z cesta nakrájajte kúsky, vytvorte gule, z ktorých vytvarujete tenké valčeky (tenké asi ako prst), približne 20 cm dlhé. Tie potom stáčajte do špirálok alebo esíčok, kuriatok, uzlov…
- Dajte ich na pomastený plech alebo na plech s papierom na pečenie, nechajte ešte chvíľu vykysnúť, potrite rozšľahaným vajcom.
- Dajte piecť do predhriatej rúry na 170 ° C asi 15 minút.
- Po upečení ich ihneď potrite rozohriatym medom alebo posypte práškovým cukrom. Prípadne namažte lekvár.
Máme ďalších 9 úžasných receptov na veľkonočných judášov , ktoré stoja za vyskúšanie.