Veľkonočné judášky

Veľkonočné judášky

Podľa tradície sa Judášky pečú každoročne na zelený štvrtok. Kto je na druhý deň za svitania sníva, bude sa celoročne tešiť dobrému zdraviu. Pozrite sa na ďalšie veľkonočné tradície.

Ingrediencie

  • 500 g polohrubej múky
  • 15 g droždia
  • 175 ml vlažného mlieka (môžete prilievať aj viac podľa potreby)
  • 60 g masla
  • 50 g cukru krupica
  • 1 žĺtok
  • štipka soli
  • 1 vajce na potretie
  • maslo na vymazanie plechu
  • med/lekvár

Postup

  • V malej nádobe pripravíte kvások z malého množstva vlažného mlieka, múky a lyžičky cukru. Potom, čo vám vzíde kvások, ho pridajte do preosiatej múky s cukrom a štipkou soli.
  • Potom si utrite maslo so žĺtkom do peny a pridajte do zmesi. Podľa potreby potom dolejte vlažné mlieko.
  • Vypracujte hladké a nelepivé cesto, ktoré nechajte kysnúť na teplom mieste asi hodinu.
  • Z cesta nakrájajte kúsky, vytvorte gule, z ktorých vytvarujete tenké valčeky (tenké asi ako prst), približne 20 cm dlhé. Tie potom stáčajte do špirálok alebo esíčok, kuriatok, uzlov…
  • Dajte ich na pomastený plech alebo na plech s papierom na pečenie, nechajte ešte chvíľu vykysnúť, potrite rozšľahaným vajcom.
  • Dajte piecť do predhriatej rúry na 170 ° C asi 15 minút.
  • Po upečení ich ihneď potrite rozohriatym medom alebo posypte práškovým cukrom. Prípadne namažte lekvár.
Kysnuté veľkonočné judáše s hrozienkami.
Zdroj: juliarecipes.com

Máme ďalších 9 úžasných receptov na veľkonočných judášov , ktoré stoja za vyskúšanie.

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.