Vyskúšajte tento recept na tešínsku šoldru. Pripravuje sa s údenou šunkou alebo údenou plecou. Inšpirujte sa.
Ingrediencie
- 2 ks cibule
- 2 kg údené šunky
- 4 bobkové listy
- 2 šalviové listy
- 1 lyžica guličiek čierneho korenia
- 1 balenie zmesi na pečenie chleba
- múka
- 2 lyžice horčice
- trochu kôpru
- 100 g majonézy
- 250 g bieleho jogurtu
- štipka soli a korenia
Postup
- Najprv si olúpte cibuľu.
- Vložte šunku do veľkého hrnca a zalejte ju vodou. Pridajte do vody cibuľu, guličky čierneho korenia, šalviové listy a bobkové listy, ale žiadnu soľ.
- Priveďte šunku do varu a nechajte ju 1,5 hodiny variť.
- Vyberte šunku a nechajte ju vychladnúť.
- Plech vyložte papierom na pečenie a pripravte si cesto.
- Informácie o tom, ako sa robí cesto na plecovníky, nájdete na príbalovom letáku k zmesi na chlieb. Používa sa totiž klasické cesto na chlieb.
- Cesto nechajte odležať 30 minút, potom ho premiešajte a rozložte na plech. Plát by mal byť hrubý zhruba pol centimetra.
- Doprostred dajte šunku v celku, potrite ju horčicou a okraje cesta potrite trochou vody.
- Šunku zabaľte do cesta a okraje dobre stlačte.
- Nechajte plecovník ďalších 30 minút odležať.
- Predhrejte si rúru na 250 ° C a šoldru pečte zhruba hodinu.
- Pripravte si tiež dip, a to tak, že zmiešate bylinky, majonézu a jogurt. Dochuťte ho soľou a korením.