Pripravuje sa predovšetkým z jemných druhov mäsa, ako je hydinové, rybie alebo chudé bravčové mäso. Mäso musíte vždy uvariť domäkka, vývar je možné po scedení použiť ako základ pre želatínu. Mäso nakrájajte na kocky a doplňte ho nadrobno nakrájanou varenou alebo sterilizovanou zeleninou.
Ingrediencie
- 300 g vareného kuracieho mäsa
- 100 g papriky
- 100 g nakladanej zeleniny
- 1 vrecko aspikovej želatíny
- ocot
- cukor
- soľ, korenie
Postup
- Uvarené kuracie mäso nakrájajte na tenké plátky alebo kocky.
- Papriku nakrájajte na prúžky a všetko premiešajte v mise s dobre odkvapkanou sterilovanou zeleninou.
- Okoreňte podľa chuti.
- Podľa návodu na obale pripravte želatínu. Nechajte ju chvíľu napučať v studenej vode a potom zahrejte tesne pod bod varu a odstavte z ohňa.
- Niektoré druhy želatíny sú už ochutené, v opačnom prípade ju osoľte a dochuťte octom a cukrom podľa vlastnej chuti.
- Formu na biskupský chlebíček vyložte potravinovou fóliou a vsypte do nej mäsovo-zeleninovú zmes. Prelejte želatínou izbové teploty a nechajte stuhnúť v chladničke.
- Po približne 4 hodinách môžete aspik pomocou fólie vyklopiť a nakrájať.
Takto pripravený veľkonočný aspik servírujte s čerstvým pečivom.
Máte slabosť pre sladké? K Veľkej noci patrí nielen baránok či bochník. Upečte si spoločne s nami veľkonočné pečivo !