Vyskúšajte tento zemiakový šalát bez majonézy s čerstvým kôprom a majoránom a na Veľkú noc už nikdy nebudete chcieť jesť nič iné!
INGREDIENCIA
- 12-14 malých červených zemiakov
- soľ a čerstvo mleté korenie
- 4 plátky hrubo nakrájanej slaniny
- olivový olej podľa potreby
- 1/2 žltej cibule, pozdĺžne rozpolené a nakrájané naprieč na tenké plátky
- 2 veľké stopky stopkového zeleru, nakrájané na kocky
- 2 lyžice bieleho vínneho octu
- 2 lyžičky nasekané čerstvé majoránky
- 1/2 lyžičky mletej horčice
- 1/2 šálky hovädzieho vývaru
- 2 lyžice kôpru a viac na ozdobu
- štyri natvrdo varené vajcia, nakrájané
- hľuzovkový olej (voliteľne)
POSTUP
- Zemiaky dajte do veľkého hrnca, zalejte osolenou vodou a priveďte do varu.
- Znížte teplotu a prikryte, varte, kým zemiaky nezmäknú, asi 20 minút.
- 4 vajcia vložte do malého hrnca, zalejte studenou vodou a priveďte do varu.
- Vypnite sporák, dajte na hrniec pokrievku a nastavte časy na 15 minút.
- Keď sú vajcia hotové, ponorte ich do ľadovej vody.
- Dajte bokom.
- Vo veľkej panvici orestujte slaninu do chrumkava, asi šesť minút.
- Upečenú slaninu vyberte dierovanou lyžicou z tuku a nechajte odkvapkať na papierovej utierke.
- Dajte bokom.
- Nechajte si tri lyžice tuku zo slaniny na orestovanie řapíkatého zeleru a cibule.
- Na strednom plameni rozohrejte tuk zo slaniny a pridajte cibuľu a stopkový zeler.
- Restujte, kým nezačnú mäknúť, asi 3 minúty.
- Pridajte ocot, majoránku, kôpor, 1/2 lyžičky soli, 1/2 lyžičky čerstvo mletého korenia a mletú horčicu a prešľahajte.
- Pridajte hovädzí vývar a premiešajte.
- Zemiaky nakrájané na kúsky o veľkosti sústa spolu so slaninou opatrne vložte do panvice.
- Varte, opatrne ochutnávajte, kým dresing nezhustne a neobalí zemiaky.
- Pridajte nakrájané vajcia podľa chuti.
- Pokiaľ chcete, pridajte do šalátu dve veľké lyžice hľuzovkového oleja a jemne premiešajte.
- Šalát naložte do servírovacej misy a ozdobte čerstvým kôprom.
- Podávajte teplé.