Veniec z kysnutého cesta

Veniec z kysnutého cesta

Veľkonočný kysnutý veniec zvládnete každý. Báť sa toho nemusíte. Odvďačí sa vám poctivou chuťou.

Ingrediencie

  • 4 hrnčeky hladkej múky
  • 2 kocky suchého droždia
  • ½ hrkna rozpusteného masla
  • ½ hrnčeka cukru
  • štipka soli
  • 1 hrnček cmaru
  • 2 žĺtky
  • 2 bielky
  • sezamové semienka

Postup

  • Vo veľkej mise zmiešajte 1 hrnček múky s cukrom a soľou.
  • V strede urobte jamku, do ktorej vložíte droždie, lyžičku cukru a ¼ hrknu cmaru, dobre premiešajte.
  • Zmes odstavte, aby mohli kvasnice pracovať.
  • Zostávajúce ¾ hrnčeka cmaru zmiešajte s maslom a jemne zahrievajte na miernom plameni, kým nebude cmar vlažné a maslo zmäknuté, ale nie roztavené.
  • Vykysnuté kvasnice zmiešajte s múkou, postupne pridávajte mlieko a maslo.
  • Pridajte žĺtky a ½ hrnčeka múky, dôkladne premiešavajte, kým nebude telo hladké a elastické – cca 8 minút.
  • Pokiaľ sa vám zdá cesto príliš lepivé, pridajte ešte trochu múky.
  • Cesto prikryte utierkou a nechajte vykysnúť zhruba 2 hodiny.
  • Vykysnuté cesto rozdeľte na 3 časti a vyvaľkajte do dlhých „lan“.
  • Tieto laná položte na pripravený plech a spleťte do vrkoča, následne spojte do venca a posypte zoznamovými semienkami – viď foto.
  • Opäť nechajte chvíľu nakysnúť prikryté utierkou.
  • Potrite rozšľahaným vajcom a pečte v predhriatej rúre na 200 stupňov Celzia, kým cesto nezezlátne.
Veľkonočný kysnutý veniec z Nemecka zdobený vajíčkami a sezamom.
Zdroj: stuttgartcitizen.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.