Veľkonočný kysnutý veniec zvládnete každý. Báť sa toho nemusíte. Odvďačí sa vám poctivou chuťou.
Ingrediencie
- 4 hrnčeky hladkej múky
- 2 kocky suchého droždia
- ½ hrkna rozpusteného masla
- ½ hrnčeka cukru
- štipka soli
- 1 hrnček cmaru
- 2 žĺtky
- 2 bielky
- sezamové semienka
Postup
- Vo veľkej mise zmiešajte 1 hrnček múky s cukrom a soľou.
- V strede urobte jamku, do ktorej vložíte droždie, lyžičku cukru a ¼ hrknu cmaru, dobre premiešajte.
- Zmes odstavte, aby mohli kvasnice pracovať.
- Zostávajúce ¾ hrnčeka cmaru zmiešajte s maslom a jemne zahrievajte na miernom plameni, kým nebude cmar vlažné a maslo zmäknuté, ale nie roztavené.
- Vykysnuté kvasnice zmiešajte s múkou, postupne pridávajte mlieko a maslo.
- Pridajte žĺtky a ½ hrnčeka múky, dôkladne premiešavajte, kým nebude telo hladké a elastické – cca 8 minút.
- Pokiaľ sa vám zdá cesto príliš lepivé, pridajte ešte trochu múky.
- Cesto prikryte utierkou a nechajte vykysnúť zhruba 2 hodiny.
- Vykysnuté cesto rozdeľte na 3 časti a vyvaľkajte do dlhých „lan“.
- Tieto laná položte na pripravený plech a spleťte do vrkoča, následne spojte do venca a posypte zoznamovými semienkami – viď foto.
- Opäť nechajte chvíľu nakysnúť prikryté utierkou.
- Potrite rozšľahaným vajcom a pečte v predhriatej rúre na 200 stupňov Celzia, kým cesto nezezlátne.