Vianočka zo zemiakového cesta

Vianočka zo zemiakového cesta

Nevšedný variant tejto vianočnej pochúťky, ktorá má jednu z hlavných ingrediencií spoločnú so zemiakovým šalátom.

Ingrediencie

  • 500 g polohrubej múky
  • 250 g olúpaných zemiakov varených v šupke
  • 60 g masla
  • 90 g cukru
  • 30 g čerstvého droždia
  • 200 ml mlieka
  • 1 vajce
  • nastrúhaná kôra z 1 citróna
  • 50 g hrozienok namočených v rume
  • 50 g mandlí
  • štipka soli

Postup

  1. Maslo utrite s cukrom a vajcom.
  2. Pridajte štipku soli a citrónovú kôru.
  3. Do mlieka rozdrobte droždie, pridajte lyžicu cukru a nechajte na teplom mieste vzísť kvások.
  4. Do zmesi masla pridajte hrozienka a postupne striedavo pridávajte preosiatu múku, jemne nastrúhané zemiaky a vzídený kvások.
  5. Vypracujete na tuhšie cesto.
  6. Misu s cestom prikryte čistou utierkou a nechajte aspoň hodinu kysnúť na teplom mieste.
  7. Z vykysnutého cesta upleťte vianočku.
  8. Predhrejte si rúru na 180 °C.
  9. Vianočku na plechu s papierom na pečenie nechajte pred vložením do rúry ešte najmenej 15 minút kysnúť.
  10. Následne ju prepichajte na niekoľkých miestach špajlí, potrite rozšľahaným vajcom a posypte mandľami.
  11. Pečte približne 60 minút.
  12. Vychladnutú vianočku môžete posypať práškovým cukrom alebo ozdobiť bielkovou či čokoládovou polevou.
Zemiaková verzia tradičnej vianočnej pochúťky.
zdroj: hellopippa.wordpress.ocm

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.