Nevšedný variant tejto vianočnej pochúťky, ktorá má jednu z hlavných ingrediencií spoločnú so zemiakovým šalátom.
Ingrediencie
- 500 g polohrubej múky
- 250 g olúpaných zemiakov varených v šupke
- 60 g masla
- 90 g cukru
- 30 g čerstvého droždia
- 200 ml mlieka
- 1 vajce
- nastrúhaná kôra z 1 citróna
- 50 g hrozienok namočených v rume
- 50 g mandlí
- štipka soli
Postup
- Maslo utrite s cukrom a vajcom.
- Pridajte štipku soli a citrónovú kôru.
- Do mlieka rozdrobte droždie, pridajte lyžicu cukru a nechajte na teplom mieste vzísť kvások.
- Do zmesi masla pridajte hrozienka a postupne striedavo pridávajte preosiatu múku, jemne nastrúhané zemiaky a vzídený kvások.
- Vypracujete na tuhšie cesto.
- Misu s cestom prikryte čistou utierkou a nechajte aspoň hodinu kysnúť na teplom mieste.
- Z vykysnutého cesta upleťte vianočku.
- Predhrejte si rúru na 180 °C.
- Vianočku na plechu s papierom na pečenie nechajte pred vložením do rúry ešte najmenej 15 minút kysnúť.
- Následne ju prepichajte na niekoľkých miestach špajlí, potrite rozšľahaným vajcom a posypte mandľami.
- Pečte približne 60 minút.
- Vychladnutú vianočku môžete posypať práškovým cukrom alebo ozdobiť bielkovou či čokoládovou polevou.