Vianočná morka s plnkou z brusníc, gaštanov a šalvie

Vianočná morka s plnkou z brusníc, gaštanov a šalvie

Máme pre vás úplne luxusný pokrm, ktorý skvele poslúži ako bezlepková vianočná večera. Nerobí kompromisy v chuti ani úprave a zaiste na vašich hostí zapôsobí!

INGREDIENCIA

  • 5 kg morka z voľného výbehu, bez drobov
  • 1 šalotka, polená
  • 2 bobkové listy
  • 4 stopky stopkového zeleru, rozpolené

Na plnku:

  • 50 g zmäknutého masla
  • 3 – 4 šalotky (asi 200 g), jemne nasekané
  • 75 g sušených brusníc, nasekaných nahrubo
  • 24 lístkov šalvie, 12 jemne nasekaných a 12 ponechaných vcelku
  • 50 g varených gaštanov, nasekaných nahrubo
  • 350g bravčových klobás bez lepku
  • 75 g bezlepkovej strúhanky
  • 1 pomaranč, jemne nastrúhaný
  • celý muškátový oriešok, nastrúhaný
  • 110g údené pancetty, nakrájané na plátky

Na omáčku:

  • 125 ml suchého sherry
  • 1 lyžica želé z červených ríbezlí a navyše podľa chuti
  • bezlepkový kurací bujón (na prípravu 800 ml – 1 l vývaru)
  • 1 bobkový list
  • šťava z citróna (voliteľne)
  • 3 lyžice kukuričnej múky, zmiešané s 3 lyžicami studenej vody

POSTUP

  • Nechajte morku zahriať na izbovú teplotu.
  • Do hlavnej dutiny vložte rozpolenú šalotku a 1 bobkový list, stehienka zviažte kuchynským povrázkom.
  • Na panvici rozpustite 25 g masla, pridajte šalotku, varte 10 minút a preložte do misy.
  • Pridajte brusnice, šalvia, gaštany, klobásu, strúhanku, polovicu pomarančovej kôry a muškátový oriešok.
  • Predhrejte rúru na 180 °C.
  • K zvyšnému maslu v miske pridajte zvyšnú pomarančovú kôru a ďalší muškátový oriešok.
  • Maslovú zmes opatrne rozotrite pod kožu a cez prsia.
  • Umiestnite 300 g plnky do krčnej dutiny, potom otočte morku prsiami dole, pretiahnite chlopňu krku dole cez plnku a zaistite špajľami.
  • Zvážte plnenú morku, aby ste vypočítali dobu pečenia (20 minút na kg plus 105 minút).
  • Uložte stopkový zeler na dno pekáča a naň položte morku a zvyšný bobkový list.
  • Prikryte alobalom potretým maslom.
  • po vypočítanú dobu, po prvej hodine podlejte a potom každých 45 minút.
  • Na posledných 45 minút odoberte alobal.
  • Zo zvyšnej plnky vytvarujte 12 guličiek, každú zabaľte do plátku pancetty a vložte do šalvie.
  • Vložte teplomer na mäso do najsilnejších častí pŕs.
  • Ak je teplota 75 °C alebo viac, je morka hotová.
  • Preložte morku na doštičku a prikryte alobalom.
  • Nechajte odpočívať aspoň 30 minút.
  • Pečte guličky plnky 25-30 minút.
  • Vydlabajte stopkový zeler a preložte na panvicu.
  • Šťavu z mäsa nalejte do kanvice a odstráňte prebytočný tuk.
  • Pokiaľ máte menej ako 400 ml šťavy, môžete doliať vývarom.
  • Pekáč dajte na sporák, pridajte sherry a zoškrabnite dno pekáča.
  • Zmes nalejte do panvice s zelerom, mäsovou šťavou, ríbezľovým želém, 800 ml kuracieho vývaru a bobkovým listom.
  • Priveďte do varu a varte 10 minút, kým omáčka nezačne redukovať.
  • V prípade potreby pridajte ešte trochu želé.
  • Preceďte cez sitko a vráťte do panvice.
  • Postupne vmiešajte zmes kukuričnej múky do omáčky, kým nezhustne.
  • Morku nakrájajte a podávajte s omáčkou, guličkami a obľúbenou zeleninou.
Pečená plnená morka na tácke.
www.realfood.tesco.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.