Vianoce už klopú na dvere a niektorí z nás už premýšľajú, čím vyšperkujú štedrovečernú večeru tento rok. Tento recept na anjelskú tortu je robený priamo pre vás. Ľahká torta, ktorá sa podobá božskej mane.
Čo budeme potrebovať
Na cesto
- 150 g hladkej múky
- 2 lyžice škrobu
- ½ lyžičky soli
- 370 g práškového cukru
- 14 bielkov
- 1 ½ lyžice citrónovej šťavy
- 1 ½ lyžice teplej vody
- 2 lyžičky kyslej smotany
- 110 g mrazených brusníc
- 2 lyžice cukru kryštál
Na sirup
- 375 ml Prosecca
- 330 g práškového cukru
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- Lyžica citrónovej šťavy
- 3 lyžičky ružovej vody
Na krém
- 500 g Mascarpone
- 250 g kyslej smotany
- 250 ml smotany na šľahanie
Postup
- Rúru si predhrejeme na 160 stupňov
- Do veľkej misy preosejeme hladkú múku a škrob, pridáme soľ a cukor (110 g)
- Vo vedľajšej mise ušľaháme z bielkov sneh spoločne s citrónovou šťavou a vodou
- Pridáme kyslú smotanu a šľaháme, kým sa nevytvoria pevné vrcholky
- Postupne za stáleho šľahania pridávame zvyšný cukor, kým sa nerozpustí
- Sypké ingrediencie postupne prisypávame do vyšľahaných bielkov
- Cesto vlejeme do tortovej formy a vyhladíme jeho povrch
- Tortu pečieme okolo 35 – 40 minút alebo pokiaľ nie je zlatistá
- Koláč nechce úplne vychladnúť v tortovej forme
- Na sirup si v hrnci zmiešame Prosecco, cukor, vanilku a varíme na strednú teplotu
- Varíme, kým sa cukor nerozpustí, približne 5 minút do mierneho zhustnutia
- Vmiešame citrónovú šťavu a ružovú vodu
- Necháme sirup vychladnúť
- Na krém zmiešame Mascarpone a 2 lyžice vychladnutého sirupu a šľaháme kým zmes nezhustne
- Korpus torty rozrežeme na 3 časti
- Každé poschodie potrieme 2 lyžicami sirupu a tretinou mascarpone krému
- Necháme si trochu krému a sirupu na boky a vrch torty
- Brusnice a práškový cukor vložíme do misy a premiešame, aby sa brusnice v cukre obalili
- Tortu zdobíme brusnicami a zvyšným sirupom