Lahodná a výdatná, tento recept na hrachovú polievku v quebeckom štýle sa varí veľmi pomaly a je ideálny na sviatočný obed alebo večeru.
Čo budeme potrebovať
- 450 g pečeného kolena
- 30 g masla
- 2 mrkvy, olúpané a nakrájané na kocky
- 1 stopkový zeler, nakrájaný nadrobno
- 1 stredná cibuľa, nakrájaná nadrobno
- 350 ml sušeného žltého hrachu, dobre prepláchnutého
- 1 bobkový list
- 5 g sušeného tymiánu
- 940 ml kuracieho vývaru alebo zeleninového vývaru
- 750 ml vody
- Soľ a korenie na dochutenie
Postup
- Odrežte a odstráňte kožu z kolena.
- Vo veľkom hrnci alebo holandskej rúre rozpustite na strednú teplotu maslo. Pridajte mrkvu, zeler a cibuľu.
- Varte za pravidelného miešania do zmäknutia asi 10 minút.
- Vmiešajte sušený hrášok, bobkový list a tymian.
- Varte za stáleho miešania asi 2 minúty.
- Vmiešajte kurací vývar a vodu.
- Pridajte mäso.
- Priveďte do varu, potom znížte teplotu na stredne nízku, hrniec prikryte a za občasného miešania varte, kým hrášok nezmäkne a polievka nezhustne, asi 1,5 – 2 hodiny.
- Vyhoďte bobkový list a vyberte mäso na tanier.
- Nechajte mäso mierne vychladnúť, potom odstráňte všetko mäso z kosti a pridajte ho späť do polievky.
- Miešajte, aby sa mäso spojilo s polievkou. Ochutnajte a podľa chuti dochuťte soľou a korením.