Poctivé recepty na vianočnú štôlňu v 7 najlepších variantoch a triky, ako ju správne pripraviť!

K Vianociam patria nielen cukrovinky či vianočka, ale aj ďalšie sladké pochutiny.

Máte radi kysnuté cesto, hrozienka, kandizované ovocie a mandle?

Vyskúšajte naše recepty na vianočnú štôlňu.

Uvidíte, že múčnik obľúbený predovšetkým u našich nemecky hovoriacich susedov zachutí aj vám!

Správne by sa mala začať pripravovať už tri týždne pred sviatkami, nie je to ale nutné.

Nielen tento recept na vianočné štôlne vám pomôže urobiť vaše Vianoce zdravšími. Upiecť si môžete tiež mnoho variantov zdravého pečiva !

Niekoľko základných pravidiel pre prípravu štôlne

Originálne recepty na vianočné štôlne obsahujú nielen presný postup, ktorý je pri príprave nutný dodržať, ale aj niekoľko krokov, ktoré nie je dobré vynechať, inak s výsledkom nemusíte byť úplne spokojní.

  • Hrozienka, kandizované ovocie, kôru, mandle či orechy je nutné pred použitím naložiť na niekoľko hodín do rumu.
  • Pravá vianočná štôlňa sa pripravuje z čerstvých kvasníc, nie sušených či prášku do pečiva.
  • Rovnako ako pri príprave vianočky, je aj v prípade štôlne nutné cesto veľmi dôkladne vypracovať ručne či za pomoci kuchynského robota.
  • Múku, polohrubú, hladkú či akúkoľvek inú pred použitím preosejte.
  • Pri pečení používajte skutočné maslo, nie jeho náhradky.
  • Pravá štôlňa obsahuje tiež štipku korenia, najčastejšie škoricu, kardamóm, muškátový oriešok a vanilku, použiť je možné aj klinčeky.
  • Upečenú a vychladnutú štôlňu by sme správne mali zabaliť do alobalu a na aspoň dva týždne uložiť na chladné miesto. Dôjde tak k správnemu rozloženiu chutí.

Štôla ako symbol Vianoc

História vianočnej štôlne siaha až do stredoveku. Prvá štôlňa bola pravdepodobne upečená v Drážďanoch v 14. storočí, odtiaľ sa čoskoro rozšírila po celom Nemecku. Receptov na vianočnú štôlňu existuje obrovské množstvo, dá sa povedať, že každý región má svoju vlastnú variantu. Okrem Nemecka, je štôlňa obľúbená tiež v Rakúsku a Švajčiarsku. Zaujímavé je, že pôvodne nebola múčnikom, ale druhom pôstneho jedla.

Z tohto dôvodu tiež v prvých receptúrach chýbali niektoré typické ingrediencie ako maslo či mlieko, peklo sa iba z múky, vody a kvasníc. V 15. storočí pápež zákaz používať maslo zrušil a receptúra sa počas ďalších storočí ďalej vyvíjala a obohacovala.

Typický tvar štôlne má byť pripomienkou Ježiška v povijane. Na začiatku 18. storočia usporiadal August Silný v Drážďanoch vojenskú oslavu „Zeithainer Lustlager“, pri príležitosti ktorej bola upečená vianočná štôlňa o váhe 1800 kilogramov. Ako pripomienka tejto akcie sa od roku 1994 pravidelne v sobotu pred druhou adventnou nedeľou organizujú Slávnosti Drážďanskej štôlne.

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.