Jednou z najobľúbenejších variant je tá obohatená o marcipán. Vyskúšajte, uvidíte, že si ju zamilujete!
Ingrediencie:
- 500 g polohrubej múky
- 42 g čerstvého droždia
- 100 ml mlieka
- 200 g masla
- 250 g tvarohu
- 100 g cukru
- 200 g hrozienok
- 1 vajce
- 50 g kandizované pomarančovej kôry
- 50 g kandizované citrónovej kôry
- 75 g nasekaných mandlí
- 1 čajová lyžička citrónovej kôry
- štipka soli
- 100 g marcipánu
Na potretie
- 25 g masla
- 3-4 PL práškového cukru
Postup:
- Múku a cukor dobre premiešajte a urobte uprostred zmesi jamku.
- Droždie rozpustite vo vlažnom mlieku a nalejte do jamky.
- Od okraja ich zasypte malým množstvom múky a nechajte 15 až 20 minút stáť.
- Pridajte ostatné prísady, okrem marcipánu, a ručne alebo s pomocou kuchynského robota vypracujte a mäkké hladké cesto.
- Nechajte cesto približne hodinu a pol kysnúť.
- Následne cesto vyvaľkajte, rozvaľkajte marcipán a položte ho doprostred cesta.
- Vytvarujte do tvaru štôlne.
- Takto pripravená vianočná štôlňa by mala pred vložením do rúry ešte ďalších 20 minút kysnúť.
- Pečte v rúre predhriatej na 150 ° C približne 35-45 minút.
- Teplú štôlňu po vybratí z rúry potrite rozpusteným maslom a posypte práškovým cukrom.