Kombinácia orechov a kakaa je jednoducho neodolateľná a nasledujúci recept je toho dôkazom! Pripravte si na svoju vianočnú tabuľu zase niečo nové a verte nám, že si pochutnáte.
INGREDIENCIA
- 175 g celozrnnej špaldovej múky
- 30 g nesladeného prírodného kakaového prášku
- 1/2 lyžičky jedlej sódy
- 11 polievkových lyžíc masla, izbové teploty
- 2/3 šálky trstinového cukru
- 1/4 šálky kryštálového cukru
- 1/4 lyžičky jemnej morskej soli
- 1 lyžička čistého vanilkového extraktu
- 1/2 šálky nasekanej tmavej čokolády
- 1/3 šálky nasekaných mandlí
POSTUP
- V strednej mise zmiešajte múku, kakaový prášok a jedlú sódu.
- V kuchynskom robote šľahajte maslo na stredne vysokú rýchlosť, pokiaľ nebude krémové a hladké.
- Pridajte oba cukry, soľ a vanilku a znovu šľahajte, kým nie je zmes svetlá a nadýchaná, asi 2 minúty.
- Pridajte suché ingrediencie do mixéra a mixujte pri nízkej rýchlosti, aby sa zapracovali.
- Nepremixujte, je v poriadku, keď je cesto trochu drobivé.
- Pomocou stierky jemne vmiešajte mandle a čokoládu.
- Cesto spojte do gule a rozdeľte na polovicu.
- Vytvarujte každú polovicu do polena s hrúbkou 4 cm.
- Nechajte chladiť v chladničke aspoň 3 hodiny až 3 dni.
- Predhrejte rúru na 165 stupňov Celzia s mriežkou v strede rúry.
- 2 plechy vyložte papierom na pečenie.
- Pracujte vždy s jednou polovicou cesta a opatrne nakrájajte každé poleno na kolieska s hrúbkou asi 1 cm.
- Pokiaľ sa časť cesta rozpadne, pritlačte a vytvarujte späť kolieska.
- Dajte cookies na pripravené plechy, ponechajte medzi nimi centimetrové medzery.
- Pečte jeden plech po druhom, každý 12 minút.
- Sušienky nebudú vyzerať, že sú hotové, ale je dôležité ich neprepiecť.
- Pred vybratím na mriežku nechajte vychladnúť 10 minút na plechu.