Staročeské jedlo, ktoré sa tradične podáva predovšetkým na Štedrý deň na poludnie. Sú ale rodiny, ktoré ho servírujú aj ako súčasť večere.
Ingrediencie:
- 300 g jačmenných krúp
- 150 g sušených húb
- 1 šálka kuracieho alebo zeleninového vývaru
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 PL masla
- 1 PL masti
- majorán
- rasca
- soľ, korenie
Postup:
- Predhrejte rúru na 200 °C a plechy vyložte papierom na pečenie.
- Krúpy uvarte v osolenej vode domäkka, približne 20-25 minút.
- V medziobdobí namočte sušené huby do misky s vodou.
- Po približne 15 minútach huby sceďte, vodu, v ktorej boli namočené, nevylievajte.
- Huby nakrájajte na menšie kúsky.
- Nadrobno nakrájajte tiež cibuľu.
- Cibuľu orestujte na masti dozlatista.
- Pridajte huby, soľ, rascu a korenie a restujte ďalších 5 minút.
- Potom podlejte vývarom a pridajte tiež vodu z húb.
- Nechajte dusiť po dobu 15 minút.
- Pridajte krúpy, prelisovaný cesnak a majoránku.
- Povarte ešte približne 5 minút.
- Pridajte maslo, zamiešajte a zmes preložte do zapekacej misky.
- Krátko zapečte v rúre predhriatej na 200 °C.
Chcete diétnu varantu zemiakového šalátu? Stačí majonézu nahradiť jogurtom. Vyskúšajte aj ďalšie rozmanité možnosti prípravy zemiakového šalátu na základe našich osvedčených receptov.