Tradičné rožky s kokosom, ktoré sú neoddeliteľnou súčasťou vianočnej tácky s cukrovinkami. V našom recepte vám prinášame dokonca dve možnosti ako cesto vytvarovať, aby výber z tvarov bol o niečo pestrejší.
Čo budeme potrebovať
- 250 g rozpusteného masla
- 175 g kryštálového cukru
- Lyžička prášku do pečiva
- 2 vajcia
- 500 g jemne strúhaného kokosu (polosladký alebo nesladený)
- 500 g hladkej múky
- 250 g kokosovej múky
Na cukrovú posypku
- 100 g práškového cukru
- Vrecko vanilkového cukru
Postup
- Do stredne veľkého hrnca pridáme studené maslo a rozpustíme ho pri nízkej teplote
- Akonáhle sa rozpustí, odstránime ho z tepla a pred ďalším použitím ho necháme vychladnúť na izbovú teplotu
- Keď je maslo teplé (nie horúce), pridáme cukor a miešame, kým sa cukor nerozpustí a dobre nespojí s maslom
- Pridáme vajcia a pokračujeme v miešaní
- Pridáme prášok do pečiva a pokračujeme v miešaní
- Zmes prelejeme do veľkej misy a pridáme kokos
- Keď je všetko dôkladne premiešané, pridáme obe múky a pokračujeme v miešaní, kým sa všetko nezapracuje do cesta
- Cesto vyberieme z misy a pokračujeme v miesení ručne
- Cesto rozdelíme na polovicu a z každého vytvoríme rôzne tvarované koláče z kokosu
- Na kokosové rožky z cesta odlomíme ½ lyžičky av rukách z nej vyvaľkáme guľu
- Potom guľôčku vyvaľkáme do tvaru dlhej rolky a ohneme ju ako do tvaru polmesiaca
- Na sušienky v tvare mašle z cesta odlomíme ½ lyžičky av rukách z nej vytvarujeme guľu
- Potom guľôčku vyvaľkáme ako rezancu a oba konce jemne stlačíme vidličkou, aby pripomínali mašličku
- Plech vyložíme papierom na pečenie a oba druhy cukroviniek na ne prenesieme
- Kokosové rožky aj kokosové mašličky pečieme pri 160 stupňoch po dobu 15 minút
- Potom ich necháme na 5 minút vychladnúť
- Pripravíme si zmes práškového cukru a vanilkového cukru
- Rožteky aj mašličky, ešte ľahko teplé, v cukrovej zmesi obaľujeme
- Potom ich necháme úplne vychladnúť a skladujeme ich na chladnom mieste
Pokiaľ nemáme dostatok formičiek, tak formičky vyložíme potravinársku fóliu a cesto vytlačujeme do formičky. Rohlík potom vyklopíme na plech vyložený papierom na pečenie. Vznikne rovnako tvarovaný rožok, ako keby bol pečený vo formičke.