Vianočné makové rožky

Vianočné makové rožky

Mäkké a nadýchané pečivo z maku a vanilky nesmie, podľa môjho názoru, chýbať na žiadnom vianočnom stole. Krehké cesto sa doslova rozpadá na jazyku a vy si sviatočnú atmosféru môžete vychutnávať plnými sústami.

Čo budeme potrebovať

  1. 330 g masla (zmäkčeného)
  2. 140 g práškového cukru
  3. Kôra z 1 pomaranča
  4. Vajcia
  5. 400 g hladkej múky
  6. 140 gramov mletého maku
  7. 2 lyžičky vanilkového extraktu
  8. Štipka soli

Na polevu

  • Múčkový cukor
  • Polosladká čokoláda (rozpustená)

Postup

  1. Do misy pridáme zmäknuté maslo, práškový cukor, vanilku a štipku soli
  2. Všetko spoločne vyšľaháme do svetlej a nadýchanej hmoty
  3. Pridáme vajcia a pomarančovú kôru a miešame, kým sa všetko nezapracuje
  4. Pridáme múku a miešame, kým sa nezapracuje
  5. Pridáme mak a miešame, kým sa všetko nespojí v jednotné cesto
  6. Cesto spracujte do gule, potom ho zabalíme do plastovej fólie a necháme cez noc v chladničke
  7. Cesto vyberieme z chladničky a položíme ho na pracovnú plochu a necháme ho chvíľu odpočívať, aby malo izbovú teplotu
  8. To by malo trvať asi hodinu
  9. Medzitým si predhrejeme rúru na 180 stupňov
  10. Čokoládu si nalámeme do misky nad hrniec s vriacou vodou, a necháme ju rozpustiť
  11. Z cesta potom odtrháme kúsky a váľame ich do tvaru rolky, ktorú následne ohneme ako rožok
  12. Vytvarované rožky skladáme na papieri na pečenie vyložený plech
  13. Plechy vložíme do rúry a pečieme 10–15 minút, alebo pokiaľ okraje nezískajú zlatohnedú farbu
  14. Makové rožky vyberieme z rúry a plechy položíme na mriežku, aby vychladli
  15. Vychladnuté sušienky potom namáčame v rozpustenej čokoláde a vraciame na plech
  16. Čokoládu necháme úplne zatuhnúť alebo ju necháme vychladiť a stuhnúť a nakoniec rožky poprášime práškovým cukrom

Ďalšiu inšpiráciu pre lahodné vianočné pečivo s makom nájdete v týchto receptoch na makové pečivo . Vyskúšajte makové linecké alebo nepečené guličky z maku a vychutnajte si ich všetky!

Polo máčané makové cesto s bielou čokoládou a makovými kúskami.
Zdroj: sweetsandlifestyle.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.