Klasické talianske vianočné pečivo. Vyskúšajte a uvidíte, že si čoskoro získa miesto aj na vašom vianočnom stole.
Ingrediencie:
- 4 šálky hladkej múky
- 1 šálka kryštálového cukru
- 1 šálka masla
- 3 vajcia
- 2 čajové lyžičky prášku do pečiva
- 1 čajová lyžička soli
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
- 1 vajce na potretie
- posypky na ozdobenie
Náplň
- 1 a 1/2 šálky celých mandlí
- 100 g sušených fíg
- 1 šálka hrozienok
- 2 PL pomarančovej marmelády
- 1 a 1/2 čajovej lyžičky mletej škorice
- 1/2 čajovej lyžičky soli
- 1/4 čajovej lyžičky mletého klinčeka
- 1/8 čajovej lyžičky mletého muškátového orieška
- 1 čajová lyžička vanilkového extraktu
- nastrúhaná kôra z 1 pomaranča
Postup:
- Predhrejte rúru na 170 °C a plechy vyložte papierom na pečenie.
- Na plech rozložte mandle. Pečte ich 8 až 10 minút.
- V kuchynskom robote zmiešajte figy, hrozienka, škoricu, soľ, klinčeky, muškátový oriešok, vanilku a pomarančovú kôru. Rozmixujte nadrobno.
- Pridajte mandle a marmeládu, mixujte, kým zmes nedrží pohromade.
- Zmes vložte vychladiť do chladničky.
- V mise zmiešajte múku, cukor, prášok do pečiva a soľ.
- Pridajte kúsky masla a rukami prepracujte, kým cesto nebude pripomínať žmolenku.
- Pridajte vajcia a opäť premiešajte.
- Cesto následne zabaľte do potravinovej fólie a vložte na 1-2 hodiny do chladničky.
- Cesto následne rozdeľte na dve časti.
- Jednu časť rozvaľkajte na obdĺžnik s hrúbkou približne pol centimetra.
- Polovicu cesta potrite náplňou a následne preložte.
- Vložte na 20-30 minút do chladničky.
- Potom pomocou noža cesto nakrájajte na približne dva centimetre dlhé kolíky.
- Rovnakým spôsobom pokračujte aj s druhou polovicou cesta.
- Hrozienkové pečivo vložte na plech s papierom na pečenie a potrite rozšľahaným vajíčkom s trochou vody a posypte zdobením
- Pečte v rúre predhriatej na 170 ° C približne 18-20 minút.
Túžite tento rok po zdravších Vianociach? Vyskúšajte naše pečivo bez cukru !