Jednu z najjednoduchších variantov, ako sa pri pečení vyhnúť cukru, je použiť stéviu. Presvedčte sa o tom prostredníctvom tohto receptu!
Ingrediencie:
- 1/4 šálky masla
- 1/2 čajovej lyžičky stévie
- 2 čajové lyžičky vanilky
- 2/3 šálky minerálky
- 1 vajce
- 1 a 1/2 šálky mandľovej múky
- 1/2 šálky kokosovej múky
- 2 PL tapiokovej múky
- 1 čajová lyžička prášku do pečiva
- 1/2 čajovej lyžičky soli
Poleva
- 1 šálka masla
- 3-4 PL prášku z maranty
- 2 čajové lyžičky vanilkového extraktu
- 2 PL smotany na šľahanie
- 2 PL minerálky
Zdobenie
- semienka granátového jablka
- strúhaný kokos
- 1/4 šálky horkých čokoládových lupienkov
- 1/4 čajovej lyžičky kokosového oleja
- matcha prášok ako prírodné zelené farbivo
- prášok z červenej repy ako prírodné červené farbivo
Postup:
- V mixéri zmiešajte maslo a stéviu. Šľahajte do nadýchanej konzistencie asi 2-3 minúty.
- Vmiešajte vanilku, minerálku a vajcia.
- V mise zmiešajte mandľovú múku, kokosovú múku, tapiokový škrob, prášok do pečiva a soľ.
- Mokré a suché prísady spojte tak, že do mixéra pomaly pridávate suché prísady.
- Vypracované cesto zabaľte do potravinovej fólie a dajte na hodinu do chladničky.
- Keď je cesto vychladené, rozvaľkajte ho na hrúbku jedného centimetra a vykrájajte požadované tvary.
- Predhrejte rúru na 180°C a plechy vložte papierom na pečenie.
- Preneste vykrájané tvary na plechy a dajte ich na 10 minút do chladničky.
- Potom pečte 12-15 minút.
- Zatiaľ čo cukroví chladne, pripravte si polevu.
- S pomocou mixéra vyšľahajte šálku masla do peny, potom pridajte vanilku, minerálku, dve lyžice múky z maranty a smotanu na šľahanie. Šľahajte ďalšie 2 minúty a pridajte zvyšok múky z maranty. V prípade potreby pridajte tiež trochu stévie.
- Polevu rozdeľte a pridajte prírodné farbivá.
- Čokoládové lupienky rozpustite v hrnci s trochou kokosového oleja.
- Cukroví ozdobte podľa vašich predstáv.