Obávate sa zdobenia perníčkov? Zjednodušte si ho pomocou lentiliek!
Ingrediencie:
- 1/2 šálky masla
- 3/4 šálky hnedého cukru
- 1/2 šálky medu
- 1 žĺtok
- 2 a 1/4 šálky hladkej múky
- 1 čajová lyžička jedlej sódy
- 2 čajové lyžičky mletého zázvoru
- 1 čajová lyžička mletej škorice
- 1/4 čajovej lyžičky muškátového orieška
- 1/4 čajovej lyžičky mletého klinčeka
Na ozdobu
- 1 šálka práškového cukru
- 1-2 PL teplej vody
- lentilky
Postup:
- Vo veľkej mise vyšľahajte maslo a cukor.
- Pridajte med a žĺtok.
- Znovu šľahajte, kým nevznikne krémová zmes.
- Prisypte múku, jedlú sódu, zázvor, škoricu, muškátový oriešok a klinčeky.
- Krátko šľahajte, kým sa nezačne tvoriť cesto.
- Potom cesto dovypracujte rukami.
- Následne cesto zabaľte do potravinovej fólie a dajte na 30 minút do chladničky.
- Predhrejte rúru na 180°C a plechy vyložte papierom na pečenie.
- Cesto rozvaľkajte valčekom a pomocou vykrajovačov vykrájajte perníčky.
- Následne perníčky preneste na plechy a pečte 8 až 10 minút.
- Cukroví z rúry vyberte a preneste na mriežku, aby vychladlo.
- V medziobdobí si pripravte polevu.
- Dajte práškový cukor do malej misky a po lyžiciach pridávajte vodu a miešajte, kým nevznikne hladká hmota.
- Polevu dajte do zdobiaceho vrecka a perníčky ozdobte. Na záver pridajte aj niekoľko lentiliek.
Ak nechcete perníčky ozdobiť nielen lentilkami, ale aj polevou, môžete sa inšpirovať najrôznejšími polevami na vianočné pečivo!