Na košíčky používame krehké linecké cesto.
Čo budeme potrebovať
- 600 g hladkej múky (pre veľmi krehké cesto časť múky nahraďte solamylom alebo pudingovým práškom s vhodnou príchuťou)
- 400 g masla alebo rastlinného tuku
- 200 g práškového cukru
- 2 žĺtky
Postup
Cesto
- Na dosku preosejeme múku.
- Pridáme cukor a nakrájaný alebo nastrúhaný tuhý tuk.
- Pridáme žĺtok.
- Do cesta zahnete ďalšie zvolené prísady.
- Končekmi prstov spracujeme všetko ako na posýpku.
- Potom všetko zlepíme do hrudy.
- Cesto zabalíme do fólie alebo mikroténového vrecka a odložíme do chladu aspoň na 2 hod.
- Vychladené linecké cesto rozvaľkáme na plát 3 – 5 mm.
- Vykrojíme približný tvar košíčka a vtlačíme do formičky, tie preložíme na plech a pečieme v predhriatej rúre do zružovenia. Pri 180 ° C je to zhruba 10-15 minút.
- Po vychladnutí plníme. Ako náplň môžeme použiť maslový krém nastavený múčnou kašou alebo uvareným pudingom.
- Na dochutenie krému použite rozpustenú čokoládu či orechy.
- Vrch košíčka s krémom dozdobte orechom alebo niektorou z drobných ozdôb.
Ďalšie varianty plnenia košíčkov:
orechová náplň: drvené piškóty, orechy, maslo, kakao, rum
pudingový krém s odkvapkaným kompótovaným ovocím (pre zvýšenie trvanlivosti potrieme rozpustenou želatínou)