Vianočné plnené košíčky

Vianočné plnené košíčky

Na košíčky používame krehké linecké cesto.

Čo budeme potrebovať

  • 600 g hladkej múky (pre veľmi krehké cesto časť múky nahraďte solamylom alebo pudingovým práškom s vhodnou príchuťou)
  • 400 g masla alebo rastlinného tuku
  • 200 g práškového cukru
  • 2 žĺtky

Postup

Cesto

  1. Na dosku preosejeme múku.
  2. Pridáme cukor a nakrájaný alebo nastrúhaný tuhý tuk.
  3. Pridáme žĺtok.
  4. Do cesta zahnete ďalšie zvolené prísady.
  5. Končekmi prstov spracujeme všetko ako na posýpku.
  6. Potom všetko zlepíme do hrudy.
  7. Cesto zabalíme do fólie alebo mikroténového vrecka a odložíme do chladu aspoň na 2 hod.
  8. Vychladené linecké cesto rozvaľkáme na plát 3 – 5 mm.
  9. Vykrojíme približný tvar košíčka a vtlačíme do formičky, tie preložíme na plech a pečieme v predhriatej rúre do zružovenia. Pri 180 ° C je to zhruba 10-15 minút.
  10. Po vychladnutí plníme. Ako náplň môžeme použiť maslový krém nastavený múčnou kašou alebo uvareným pudingom.
  11. Na dochutenie krému použite rozpustenú čokoládu či orechy.
  12. Vrch košíčka s krémom dozdobte orechom alebo niektorou z drobných ozdôb.

Ďalšie varianty plnenia košíčkov:
orechová náplň: drvené piškóty, orechy, maslo, kakao, rum
pudingový krém s odkvapkaným kompótovaným ovocím (pre zvýšenie trvanlivosti potrieme rozpustenou želatínou)

Krehké vianočné pečivo naplnené jemnou omáčkou z brusníc.
Zdroj: momentsofsugar.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.