Skip to content
INGREDIENCIA
- 750 g hladkej múky
- 1 prášok do pečiva
- 200 ml oleja
- 2 lyžičky soli
- 2 vajcia
- 2 dcl bieleho vína
POSTUP
- Rúru si predhrejeme na 200 °C.
- V mise pripravíme suchú zmes z múky, prášku do pečiva a soli.
- V ďalšej nádobe vyšľaháme víno spolu s olejom, jedným vajcom a jedným žĺtkom.
- Druhý bielok si ponecháme bokom na potieranie slaných vínových cukroviniek.
- Vzniknutú olejovú zmes vylejeme do zmesi suchej a spočiatku vareškou, potom za pomoci rúk, vyhniteme vláčne cesto.
- Cesto následne rozdelíme na tretiny.
- Prvú časť oddeleného cesta si vyvaľkáme v tenký dlhý pás so šírkou 10 cm.
- Okraje pásu zarežeme tak, aby boli rovné, čím sa nám následne vytvorí veľký pravidelný obdĺžnik.
- Tento obdĺžnik z cesta ďalej za pomoci noža alebo krájacieho kolieska rozkrájame na prúžky o šírke cca 10 mm.
- Vzniknú nám tenké pásiky o rozmere 10mm x 10cm. Tie následne použijeme na pletenie vrkôčikov.
- Vezmeme si tri pásiky a ich konce stlačením prsta spojíme k sebe a pletieme vrkoče.
- Bod 7 – 11 opakujeme aj pri ďalších dvoch tretinách cesta, ktoré máme bokom.
- Vrkôčiky kladieme na papierom na pečenie opatrený plech.
- Vínne vianočné pečivo potierame rozmiešaným bielkom a posypeme morskou soľou, ktorá dodá pečivo zasnežený nádych.
- Vínové pečivo pečieme 20 – 22 minút pekne do zlatista.