Vyskúšajte jedno z tradičných viedenských jedál, na ktoré len tak nezabudnete! Varené hovädzie mäso, zelenina, aromatické korenie, chrenová omáčka a opečené zemiaky tvoria dohromady úplne neodolateľnú kombináciu.
Čo budete potrebovať
Na hovädzí vývar:
- 4 mäsité hovädzie kolenné kosti
- 4 litre vody
- 4 veľké šampiňóny, nakrájané na polovice
- 3 veľké mrkvy, nakrájané na plátky a tie nakrájané priečne na tretiny
- 2 paradajky, nakrájané na štvrtky
- 2 tuříny, nakrájané na polovice
- 2 póry, očistené
- 2 cibule, nakrájané na polovice
- 2 stopky stopkového zeleru s listami, nakrájané na polovice
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 vetvičky petržlenu
- 2 lyžice soli
- ½ lyžičky sušených lístkov tymiánu
- 12 guličiek čierneho korenia
- 4 celé klinčeky
- 1 bobkový list
Na omáčku:
- ½ šálky čerstvo nastrúhaného chrenu
- 2 žĺtky
- 1 lyžička soli a ¼ lyžičky čerstvo mletého bieleho korenia
- 1 nakrájaný chlieb, zbavený kôrky
- ¼ šálky mlieka
- 1 šálka olivového oleja
- 3 lyžice sherry octu
- cca 1,5 kg hovädzieho hrudia
- 3 špongie kosti
- 85 g hovädzej pečene
- 1 pór, očistený, nakrájaný priečne na tretiny
- 1 cibuľa, nakrájaná na polovicu
- plátky varené mrkvy
- nasekaná čerstvá pažítka
- pečené zemiaky na podávanie
Postup
- Kosti orestujte v 8-litrovom hrnci zo všetkých strán do tmavo hnedej farby.
- Pridajte zvyšné prísady na vývar.
- Priveďte do varu a znížte plameň.
- Odkryté varte 3 hodiny.
- Vývar preceďte.
- Prikryté nechajte vychladnúť, asi 6 hodín.
- V stredne veľkej mise rozšľahajte chren, žĺtky, soľ a korenie.
- Chlieb namočte v malej miske na minútu do mlieka.
- Vyberte chlieb a vytlačte z neho prebytočné mlieko.
- Do chrenovej zmesi zašľahajte chlieb.
- Po kvapkách zašľahajte ¼ šálky oleja.
- Pomalým a stálym prúdom zašľahajte zvyšný olej.
- Šľahajte, kým omáčka nezhustne.
- Zašľahajte sherry ocot.
- Vývar priveďte vo veľkom hrnci do varu.
- Pridajte hovädzie hruďou, špikovej kosti, pečeň, pór a cibuľu.
- Zľahka duste zakryté bez toho, aby vývar začal bublať, kým hruďou nezmäkne, asi 3 hodiny.
- Vyberte kosti z vývaru.
- Odstráňte špongiu z kostí, nakrájajte ho a preneste na tanieri
- Sceďte vývar a zbavte ho prebytočného tuku.
- Hrudí zalejte asi polovicou šálky vývaru.
- Podávajte s mrkvou, opečenými zemiakmi, chrenovou omáčkou a ozdobené pažítkou.
- Užite si to!