Viedenský Tafelspitz

Viedenský Tafelspitz

Vyskúšajte jedno z tradičných viedenských jedál, na ktoré len tak nezabudnete! Varené hovädzie mäso, zelenina, aromatické korenie, chrenová omáčka a opečené zemiaky tvoria dohromady úplne neodolateľnú kombináciu.

Čo budete potrebovať

Na hovädzí vývar:

  • 4 mäsité hovädzie kolenné kosti
  • 4 litre vody
  • 4 veľké šampiňóny, nakrájané na polovice
  • 3 veľké mrkvy, nakrájané na plátky a tie nakrájané priečne na tretiny
  • 2 paradajky, nakrájané na štvrtky
  • 2 tuříny, nakrájané na polovice
  • 2 póry, očistené
  • 2 cibule, nakrájané na polovice
  • 2 stopky stopkového zeleru s listami, nakrájané na polovice
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 vetvičky petržlenu
  • 2 lyžice soli
  • ½ lyžičky sušených lístkov tymiánu
  • 12 guličiek čierneho korenia
  • 4 celé klinčeky
  • 1 bobkový list

Na omáčku:

  • ½ šálky čerstvo nastrúhaného chrenu
  • 2 žĺtky
  • 1 lyžička soli a ¼ lyžičky čerstvo mletého bieleho korenia
  • 1 nakrájaný chlieb, zbavený kôrky
  • ¼ šálky mlieka
  • 1 šálka olivového oleja
  • 3 lyžice sherry octu
  • cca 1,5 kg hovädzieho hrudia
  • 3 špongie kosti
  • 85 g hovädzej pečene
  • 1 pór, očistený, nakrájaný priečne na tretiny
  • 1 cibuľa, nakrájaná na polovicu
  • plátky varené mrkvy
  • nasekaná čerstvá pažítka
  • pečené zemiaky na podávanie

Postup

  • Kosti orestujte v 8-litrovom hrnci zo všetkých strán do tmavo hnedej farby.
  • Pridajte zvyšné prísady na vývar.
  • Priveďte do varu a znížte plameň.
  • Odkryté varte 3 hodiny.
  • Vývar preceďte.
  • Prikryté nechajte vychladnúť, asi 6 hodín.
  • V stredne veľkej mise rozšľahajte chren, žĺtky, soľ a korenie.
  • Chlieb namočte v malej miske na minútu do mlieka.
  • Vyberte chlieb a vytlačte z neho prebytočné mlieko.
  • Do chrenovej zmesi zašľahajte chlieb.
  • Po kvapkách zašľahajte ¼ šálky oleja.
  • Pomalým a stálym prúdom zašľahajte zvyšný olej.
  • Šľahajte, kým omáčka nezhustne.
  • Zašľahajte sherry ocot.
  • Vývar priveďte vo veľkom hrnci do varu.
  • Pridajte hovädzie hruďou, špikovej kosti, pečeň, pór a cibuľu.
  • Zľahka duste zakryté bez toho, aby vývar začal bublať, kým hruďou nezmäkne, asi 3 hodiny.
  • Vyberte kosti z vývaru.
  • Odstráňte špongiu z kostí, nakrájajte ho a preneste na tanieri
  • Sceďte vývar a zbavte ho prebytočného tuku.
  • Hrudí zalejte asi polovicou šálky vývaru.
  • Podávajte s mrkvou, opečenými zemiakmi, chrenovou omáčkou a ozdobené pažítkou.
  • Užite si to!
Varené hovädzie mäso, zelenina, aromatické korenie, chrenová omáčka a opečené zemiaky na tanieri s vedľa položeným príborom.
www.tasteofaustria.org

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.