Kuracie varianty polievky majú v porovnaní s hovädzími o trochu menej intenzívnu chuť.
Ingrediencie:
- čerstvý zázvor, cca 2 cm
- 2 jarné cibuľky
- 1 zväzok koriandra
- 1 a 1/2 čajovej lyžičky semien koriandra
- 1 celý klinček
- 4 šálky kuracieho vývaru
- 2 šálky vody
- 220 g kuracích pŕs
- 1/2 čajovej lyžičky soli
- 150 g sušených plochých ryžových rezancov
- 2 čajové lyžičky rybej omáčky
- 1/2 čajovej lyžičky cukru
- korenie
- fazuľové klíčky, vetvičky mäty, thajská bazalka, lístky koriandra, limetka, chilli papričky na ozdobu
Postup:
- Zázvor olúpte a nakrájajte na 4 alebo 5 plátkov. Plochou stranou noža alebo paličkou na mäso ich naklepte a dajte bokom. Zelené časti cibule nakrájajte na tenké plátky, biele na kolieska a pridajte k zázvoru.
- Listy koriandra nasekajte nahrubo, aby ste získali dve polievkové lyžice a dajte ich stranou na ozdobu.
- V hrnci opekajte semienka koriandra a klinčeky na strednom ohni, kým sa nerozvonia, 1 až 2 minúty.
- Pridajte zázvor a časti zelenej cibule. Miešajte asi 30 sekúnd
- Pridajte kuracie vývar, vodu, vetvičky koriandra, kuracie mäso a soľ.
- Na prudkom ohni priveďte do varu a potom teplotu znížte na mierny var.
- Po 5 až 10 minútach varenia by malo byť kuracie mäso uvarené.
- Vyberte ho a vývar bez kurčaťa varte ďalších 15 až 20 minút.
- Kuracie mäso nechajte vychladnúť a potom ho nakrájajte alebo rozdrobte na kúsky.
- Ryžové rezance namočte do horúcej vody, kým nie sú poddajné a nepriehľadné. Zlejte ich, prepláchnite a dajte bokom.
- Po uvarení vývaru ho prelejte cez jemné sitko, pevné časti vyhoďte.
- V prípade potreby dochuťte rybacou omáčkou a cukrom, aby ste vytvorili výrazný pikantne sladký nádych.
- Vývar priveďte do varu na prudkom ohni. Rezance vložte do sieťky a ponorte ich na niekoľko sekúnd do horúceho vývaru, aby sa zahriali.
- Rezance vyberte z hrnca a rozdeľte ich do misiek.
- Znížte teplotu, aby vývar zostal horúci, zatiaľ čo na rezance naaranžujete kuracie mäso a ozdobíte ich nasekanou zelenou cibuľkou, koriandrom a posypete čiernym korením.
- Vývar naberte do misiek a podľa chuti ho dozdobte prípadnými doplnkami.