Ľahko pikantná omáčka s krehkými hovädzími kockami, zemiakmi, mrkvou a čerstvým zeleným korením najlepšie chutí s chrumkavým chlebom. Jej príprava je jednoduchá a zvládne ju aj začiatočník!
Čo budete potrebovať
Na hovädzie mäso:
- 700 g hovädzej glejovky, nakrájanej na kocky asi 4 cm hrubé
- 1/2 lyžičky soli
- 1 lyžička sójovej omáčky
- 1 lyžička olivového oleja (plus niečo navyše)
- čierne korenie
Ďalšie ingrediencie:
- 1 malá cibuľa, nakrájaná na mesiačiky
- 3 šalotky, nakrájané na tenké plátky
- 3 strúčiky cesnaku, lisované
- 30 g guličiek zeleného korenia
- 2 lyžičky hladkej múky
- 3/4 lyžičky paradajkového pretlaku
- 2 šálky čerstvej kokosovej šťavy
- 1 šálka vody
- 2 bobkové listy
- 1/2 lyžičky soli (alebo viac podľa chuti)
- 500 g zemiakov, olúpaných a nakrájaných na kocky
- 2 mrkvy, olúpané a nakrájané na kolieska
Postup
- Hovädzie mäso nakrájajte na 4 cm hrubé kocky a zmiešajte s 1/2 lyžičky soli, 1 lyžičkou sójovej omáčky, 1 lyžičkou olivového oleja a čiernym korením.
- Dajte bokom.
- Pokiaľ máte čas, môžete mäso marinovať 1-2 hodiny.
- Cibuľu nakrájajte na mesiačiky, šalotku na plátky a cesnak rozlisujte.
- Pomocou mažiara tiež ľahko rozdrvte 1 lyžičku zeleného korenia (alebo nahrubo nasekajte nožom).
- Do hrnca so silným dnom na strednom až stredne vysokom plameni pridajte olivový olej.
- Akonáhle je olej rozpálený, pridajte kocky hovädzieho mäsa a opekajte dohneda.
- Preložte do misky.
- Znížte plameň na strednú.
- Do hrnca pridajte kolieska cibule a restujte, kým sa cibuľa nerozvonia.
- Pridajte šalotku, cesnak a drvené zelené korenie a krátko orestujte, kým sa všetko nerozvonia.
- Pridajte kocky hovädzieho mäsa späť spolu s 2 lyžičkami múky a dobre premiešajte.
- Potom pridajte paradajkový pretlak a opäť dobre premiešajte.
- Pridajte kokosovú šťavu a vodu a akonáhle sa zmes začne variť, znížte teplotu na mierny var.
- Pridajte 1/2 lyžičky soli a bobkové listy.
- Na hrniec nasaďte pokrievku, ale nechajte ho čiastočne odkryté.
- Zvoľna duste, kým nebude mäso takmer mäkké.
- Pridajte do hrnca mrkvu a zemiaky a varte, kým mäso, zemiaky a mrkva nezmäknú podľa vašich predstáv.
- Ochutnajte a upravte korenie podľa svojej chuti.
- Môžete tiež upraviť konzistenciu omáčky pridaním vody (na zriedenie) alebo múky (na zahustenie).
- Preneste do servírovacích misiek a ozdobte čerstvým zeleným korením (voliteľne).
- Podávajte horúce s vašim obľúbeným chrumkavým chlebom.
Zelené korenie, jemné aj výrazné zároveň. V akých pokrmoch sa oplatí ho použiť? V čom sa jeho spracovanie líši od ostatných druhov korenia? To všetko a oveľa viac sa dozviete v našom podrobnom článku o zelenom korení !