Pripraviť výdatnú a hlavne chutnú polievku je niekedy veľké umenie, inokedy úplná hračka. Stačí len mať tie správne ingrediencie. Ak fandíte ázijskej kuchyni, potom si túto pochúťku určite užijete a radi sa k tomuto receptu budete vracať.
Ingrediencie:
- 1 celé kura
- 1 hnedá cibuľa nakrájaná nahrubo
- 2 nahrubo nakrájané mrkvy
- 3 nakrájané jarné cibuľky (len bielu časť)
- 4 strúčiky cesnaku
- 1 kúsok zázvoru nahrubo nakrájaný (cca 6 cm)
- 4 hviezdičky anízu
- 1 tyčinka škorice
- 4 klinčeky
- 1/2 lyžičky mletého čierneho korenia
- 1 polievková lyžica semienok koriandra
- 1 zväzok koriandra
- 1 lyžica hnedého cukru
- 3 lyžice rybej omáčky
- Šťava z 2 väčších limetiek
- 250 g ryžových rezancov
- 50 g fazuľových klíčkov
- 1 hrsť červených čili papričiek nakrájaných na kúsky
- 2 a ½ litra vody
- Zelené časti jarných cibuliek nakrájané na plátky
Postup:
- Kurča umyjeme pod studenou vodou a vložíme do nádoby pomalého hrnca.
- Pridáme cibuľu, mrkvu, bielu časť jarných cibuliek, cesnak, zázvor a rozdrvený koriander.
- Všetko zalejeme vodou, aby bolo kura úplne pod hladinou. Pokiaľ nám uvedené množstvo vody nebude stačiť, pridáme.
- Zakryjeme pokrievkou a varíme pri nízkej teplote 8 hodín.
- Po uplynutí tejto doby kura opatrne vyberieme a oberieme všetko mäso, ktoré nakrájame na kúsky. Kožu aj kosti vyhodíme.
- Vývar z pomalého hrnca precedíme do hrnca a privedieme do varu.
- Znížime teplotu a pridáme hnedý cukor, rybiu omáčku a limetkovú šťavu.
- Medzitým čo sa bude polievka variť, uvaríme si rezance podľa návodu na obale.
- Pripravíme si polievkové misky, do nich dáme dostatok nakrájaného kuracieho mäsa, fazuľové klíčky, zelenú jarnú cibuľku, lístky koriandra a chilli papričky.
- Zalejeme horúcou polievkou a servírujeme s kúskom limetky.