Leto sa blíži as ním aj väčšia chuť na ľahké a svieže jedlá. A presne taký je aj tento recept. Chutný šalát s ryžovými rezancami, kuracím mäsom, zeleninou a dokonalou omáčkou z octu, cesnaku, rybej omáčky a chilli poteší vaše chuťové bunky a pritom vám nezaťaží žalúdok. Tak si ho s nami poďte pripraviť!
Čo budete potrebovať
Na kura a marinádu:
- 500 g vykostených kuracích stehien bez kože
- 2 strúčiky cesnaku, prelisované
- šťava z 1 limetky
- 2 lyžice rybej omáčky
- 1 lyžica sójovej omáčky
- 2 lyžice trstinového cukru
- 1 lyžica rastlinného oleja
Na omáčku nuoc cham:
- 3 strúčiky cesnaku, prelisované
- šťava z 1 limetky
- 2 lyžice ryžového alebo bieleho octu
- 1/4 šálky rybej omáčky
- 3 lyžice cukru
- 1 červená chilli paprička, zbavená semienok a nakrájaná na plátky
- 1/2 šálky studenej vody
Ostatné ingrediencie:
- 200 g ryžových rezancov vermicelli
- rastlinný olej
- 2 šálky fazuľových klíčkov
- 1 veľká mrkva, nakrájaná na prúžky julienne
- 1 uhorka, nakrájaná na prúžky julienne
- 6 listov rímskeho šalátu, jemne nakrájaných
- čerstvá mäta
- čerstvý koriander
Postup
- V strednej miske zmiešajte kuracie mäso s ingredienciami na marinádu a nechajte pri izbovej teplote odstáť 30 minút až 1 hodinu, zatiaľ čo budete pripravovať ostatné prísady na šalát.
- Zmiešajte všetky ingrediencie na omáčku nuoc cham a miešajte, kým sa cukor úplne nerozpustí v omáčke.
- Ochutnajte a podľa potreby pridajte ktorúkoľvek z ingrediencií.
- Uvarte ryžové rezance podľa návodu na obale.
- Sceďte a prepláchnite pod tečúcou studenou vodou.
- Dajte bokom do sitka.
- Zahrejte 2 lyžice rastlinného oleja v panvici na stredne vysokom plameni.
- Mäso opekajte asi 4 minúty z každej strany, alebo pokiaľ nebude prepečené.
- Dajte bokom na tanier.
- Ryžové rezance zmiešajte s fazuľovými klíčkami, nakrájanou mrkvou a uhorkou, rímskym šalátom, mätou a koriandrom.
- Kuracie mäso nakrájajte na plátky a pridajte do šalátu.
- Podávajte s omáčkou nuoc cham.