Vietnamský šalát

Vietnamský šalát

Kapusta je obľúbenou a pre mnohé domácnosti jednou zo zásadných surovín. Výhodou je, že táto zelenina má dlhú trvanlivosť. Môžete si hlávku rozdeliť na časti a používať do rôznych pokrmov. Pokiaľ jednotlivé časti vhodne zabalíme, vydržia pokojne aj 14 dní. Občas ho však musíme orosiť trochou vody.

Ingrediencie:

  • 3 a 1/2 polievkové lyžice sójovej omáčky
  • 2 lyžičky svetlo hnedého cukru
  • 2 lyžičky ázijské rybie omáčky
  • Kôra a šťava z 1 limetky (dôkladne umyté)
  • 1/2 mletej papričky jalapeno (vrátane semien)
  • 1 mletý strúčik cesnaku
  • 4 lyžice arašidového oleja
  • 300 g tofu nakrájaného na 2 cm hrubé plátky
  • 1/2 hlávky strúhanej bielej kapusty
  • 1 veľká očistená a nastrúhaná mrkva
  • 1/3 – 1/2 hrnčeka hrubo nasekaných pražených solených arašidov
  • 2 lyžice nasekaného koriandra

Na ozdobu:

  • Arašidy
  • Koriander

Postup:

  • V menšej mise našľaháme 2 lyžice sójovej omáčky, hnedý cukor, 1/2 lyžičky rybej omáčky, šťavu aj kôru z limetky, papričku jalapeno a cesnak. Nakoniec zašľaháme ešte 3 lyžice arašidového oleja.
  • Tofu vyberieme z obalu a pomocou kuchynských papierových utierok osušíme.
  • Na veľkej panvici zohrejeme zvyšnú 1 lyžicu arašidového oleja a akonáhle sa začne trblietať, vložíme plátky tofu.
  • Necháme opekať 3 minúty, aby získalo zlatohnedý odtieň. Potom opatrne otočíme a pečieme ďalšie 2 minúty.
  • Medzitým si pripravíme tanier, na ktorý položíme papierové utierky a na tie potom naukladáme osmažené tofu.
  • Akonáhle sa prebytočný tuk vsiakne do papierových utierok, presunieme ho na doštičku.
  • Zmiešame zvyšné 1 a 1/2 lyžíc sójovej omáčky a 1/2 lyžičky rybej omáčky.
  • Touto zmesou potrieme tofu z oboch strán a potom ho nakrájame na rovnaké kúsky, ktoré budú tak akurát na zahryznutie.
  • Tofu preložíme do veľkej misy, prihodíme kapustu, mrkvu, arašidy a omáčku/zálievku, ktorú sme si pripravovali na začiatku.
  • Dôkladne premiešame a môžeme servírovať.
  • Pred podávaním ozdobíme arašidy a koriandrom.
Chrumkavý vietnamský kapustový šalát s restovaným tofu.
Zdroj: https://cooking.nytimes.com/

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.