Je veľmi chutná a jej prípravu zvládne každý.
Deťom pripomína slimáka a zároveň je jedným z klasických vianočných pokrmov.
Už viete, čo máme na mysli?
Pripravte si spoločne s nami rozmanité recepty s vínnou klobásou!
Či už ju osmažíte, opečiete alebo upečiete, vždy si skvele pochutnáte.
Naše recepty
Vínna klobása a jej zloženie
Vínna klobása je jedným z našich tradičných mäsových výrobkov, ktorý sa čiastočne podobá bavorskej klobáse. Ako už jej názov napovedá, jednou z jej ingrediencií je víno. Najčastejšie sa používa biele víno s príchuťou muškátu. Dôvodom je to, že chuť aj vôňa tohto vína sa skvele kombinuje s koreniacou zmesou, ktorej základom je muškátový kvet a oriešok.
Tradičná vínna klobása by mala obsahovať približne päťdesiat percent tučnejšieho bravčového mäsa, pätnásť percent hovädzieho mäsa, desať percent chudého bravčového mäsa, napríklad pliecko alebo stehná, biele víno, muškátový oriešok, muškátový kvet, citrónovú kôru, soľ, korenie a žemľa. Vzniknutá zmes sa potom plní do tenkého barana, najčastejšie s priemerom dvoch centimetrov.
Ako vínnu klobásu najlepšie pripraviť?
Najčastejším spôsobom tepelnej úpravy tejto údeniny je jej vyprážanie na panvici, prípadne pečenie v rúre. Pred vlastnou tepelnou úpravou sa klobása obvykle stáča do podoby špirály či slimáka a následne sa zaistí špajľou, ihlou či špáradlami.
Výsledný pokrm sa tak po osmažení údajne podobá slnku. Z tohto dôvodu sa v minulosti vínna klobása stala jedným z jedál konzumovaných na Vianoce v súvislosti so zimným slnovratom. Preto, aby klobása pri opekaní nepraskla, je dôležité ju opekať pomaly, prípadne ju najskôr spariť chvíľku v horúcej vode.