Každá bábovka s jogurtom má svoju špecifickú chuť a je niečím iná. Samotný jogurt sa postará, že je za všetkých okolností vždy dokonale vláčna a lahodná, ale citrón v kombinácii s rumom dodá bábovke ten správny šmrnc.
Ingrediencie:
- 200 g masla
- 200 g kryštálového cukru
- 1 vrecko vanilkového cukru
- 3 polievkové lyžice čerstvej citrónovej šťavy
- 2 lyžice čerstvej nastrúhanej citrónovej kôry
- 5 vajec
- 250 g bieleho jogurtu (môže byť aj s príchuťou, napríklad citrón alebo vaječný likér)
- 350 g polohrubej múky
- 1 vrecúško kypriaceho prášku do pečiva
- 3 polievkové lyžice rumu
Postup:
- Rúru si predhrejeme na 175 stupňov a pripravíme si formu na bábovku, ktorú vymažeme maslom a vysypeme múkou.
- Pripravíme si misu, dáme do nej smotanu, kryštálový aj vanilkový cukor, citrónovú kôru, citrónovú šťavu a všetko dôkladne našľaháme.
- Potom po jednom pridávame vajcia a vždy každé zašľaháme.
- Zmiešame múku s práškom do pečiva a za stáleho miešania po častiach pridávame k cestu.
- Naposledy všetko starostlivo premiešame a prelejeme do pripravenej bábovkovej formy.
- Pečieme tak 60 minút, prípadne o kúsok dlhšie, keby nebola ešte v strednej časti po uplynutí tejto doby bábovka tak úplne hotová.
- Po upečení necháme chvíľku odpočinúť, vyklopíme a pocukrujeme.
Tip: Ak chceme, aby bola bábovka naozaj veľmi rumovo-citrónová, urobíme si na nej ešte citrónovú polevu a prilejeme do nej aj trošku rumu.
Ak chceme naopak chuť citróna trochu zjemniť, prípadne môžeme skúsiť čokoládovú polevu s rumom.